Vandaag de dag zijn er veel verschillende huidverbeterende technieken. Peelings zijn daar een voorbeeld van. De laatste jaren zijn peelings erg populair geworden, maar wist je dat peelings al eeuwen geleden werden toegepast? Cleopatra gebruikte bijvoorbeeld het melkbadje wat de natuurlijke exfoliërende stof melkzuur bevatte.
Een peeling is een gerichte behandelmethode die zorgt voor het verwijderen van dode en oude huidcellen. Vervolgens stimuleert het de huid tot celdeling inclusief stimulatie en ontwikkeling van nieuw collageen en elastine. Dit resulteert in huidverjonging en -versteviging. Er zijn veel verschillende soorten peelings, maar het algemene doel is het verbeteren van het uiterlijk van de huid door vermindering van rimpels, (acne)littekens, ontstekingen, roodheden en pigmentvlekken. In deze blog gaan we dieper in op waarom een peeling een belangrijke stap is naar een gezonde huid, wat het doet en welke soorten er zijn.
Naarmate we ouder worden vertraagt onze celdeling en blijven dode oude huidcellen langer aan de huidoppervlakte liggen. Deze laag wordt steeds dikker waardoor het er grauw en dof uit gaat zien. Doordat er een dikke laag oude huidcellen op ligt kunnen een dag- of nachtcrème ook niet goed opgenomen worden door de huid. Een peeling is in staat om de oude huidcellen die niet nodig zijn te verwijderen. Je hebt verschillende soorten peelings die in staat zijn om oppervlakkig tot diep in de huid door te dringen. Afgestemd op onder andere specifieke wensen van jou als client, het behandeldoel, huidconditie, huidtype en de herstelperiode wordt er gekozen voor een bepaalde peeling.
Peelings worden verdeeld in verschillende dieptes. Je hebt oppervlakkige peelings, middeldiepe peelings en diepe peelings. Deze diepte wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder het type product, de concentratie, het huidtype, het behandeldoel en het aantal lagen. Peelings geven een uitstekend resultaat met betrekking tot het verbeteren van de teint en textuur van de huid.
Peelings zijn te verdelen in twee groepen: de AHA’s (Alpha Hydroxy Acid) en de BHA’s (Beta Hydroxy Acids). AHA’s zijn oplosbaar in water en BHA’s zijn oplosbaar in vet. Daarom zijn BHA’s geschikt voor een vette tot acne neigende huid. Het kan namelijk diep in de poriën dringen wa ar talg en dode huidcellen opgehoopt zijn. AHA’s exfolieren voornamelijk het huidoppervlak en stimuleren de celvernieuwing. Onder de AHA’s en BHA’s vallen verschillende zuren die veelal voor huidtherapeutische behandelingen worden ingezet. We zullen de meest gebruikte verder toelichten.
Een AHA gewonnen uit suikerriet. Het is de kleinste molecuul en ook zeer hydrofiel, het houdt van water. Doordat het een klein moleculenstructuur heeft kan het dieper door de huid heen dringen. Bovendien heeft het een hydraterende werking, waardoor de huid in staat is om meer vocht vast te houden. Tevens stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine. Perfect voor het behandelen voor oppervlakkig pigment, fijne lijntjes en milde tot matige huidveroudering.
Ook een AHA, maar heeft een grotere molecuulstructuur dan glycolzuur. Het stimuleert de celdeling en de aanmaak van hyaluronzuur in diepe huidlagen. Het beschermt tevens de zuurmantel van de huid en doodt organismen zoals gisten, schimmels en bij rosacea de Demodex mijt. Ook remt melkzuur de pigmentaanmaak, wat zorgt voor vermindering van pigmentvlekken.
Amandelzuur is zowel oplosbaar in water als vet. Uit onderzoek blijkt dat deze zuur werkzaam is bij de behandeling van oppervlakkige roodheid, vermindering van pigmentatie en vermindering in de productie van talg. Tevens zorgt het voor celvernieuwing en regeneratie van collageen en elastine.
Een BHA gewonnen uit de barst van de Wilgenboom. Zoals al eerder benoemd werkt salicylzuur vetoplosbaar. Talg wordt opgelost, waardoor het ontstaan van puistjes worden voorkomen. Het zorgt ervoor dat ontstekingen worden uitgedoofd, door de ontstekingsremmende eigenschap.
Een TCA peeling kan ingezet worden voor diepere huidschade. Het verbetert de algehele huidstructuur en zorgt voor vermindering van fijne lijntjes en rimpels, zonschade en actinische keratose. Een TCA peeling werkt anders dan voorgaande peelings. Het zorgt er namelijk voor dat eiwitten stollen, in tegenstelling tot de AHA’s en BHA’s. AHA’s en BHA’s verweken de huidcellen. Doordat een TCA peeling zorgt voor het stollen van eiwitten, worden bindweefselcellen geactiveerd tot de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur.
Afhankelijk van jouw huid en huidwensen combineren onze huidtherapeuten regelmatig ook verschillende soorten peelings per huidzone en stapelen ze lagen wat kan zorgen voor een nog mooier en sneller resultaat.
Al met al kan je met een peeling ontzettend mooie resultaten behalen. Het is wel van belang dat jouw huid al goed voorbereid is met producten die je thuis gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat de peeling beter zijn werk kan doen.
Afhankelijk van de diepte van de peeling kan de huid na de behandeling enige roodheid vertonen. Bij een erg oppervlakkige peeling zal dit ongeveer twee uurtjes aanhouden. Indien de peelings dieper werken kan je huid wat langer rood blijven, maar ook wat gaan schilferen. Onze huidtherapeuten kunnen jou hier alles over vertellen. Meestal denken mensen ook dat peelings alleen geschikt zijn voor huiden met problemen. Dat is niet waar. Peelings zijn zeer geschikt om de huidconditie op peil te houden, als onderhoudsbehandeling en preventief te werken aan huidveroudering. Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig om een gewenst resultaat te bereiken.
Indien je botox en filler behandelingen ondergaat, is het zeer geschikt om een peeling voorafgaand te laten toepassen. Het zorgt er namelijk voor dat de cosmetisch arts beter de huid in kan om het product nog mooier in de huid te leggen en het resultaat is langer zichtbaar.
Maak hier een afspraak voor een persoonlijk consult bij één van onze gecertificeerde huidtherapeuten. In onze kliniek wordt altijd eerst een intake gepland om een behandelplan op maat op te stellen. Tevens kunnen de huidtherapeuten jou dan ook advies geven in het gebruik van skincare om jouw huid goed voor te bereiden op een eerste behandeling.