Terug naar overzicht

Dit kun je doen tegen couperose!

Hoe fijn zou het zijn als je niet meer jouw rode blozende wangen hoeft te camoufleren? Of misschien heb je last van huidvaatjes op andere plekken in je gezicht met een rode tot blauw/paarse kleur? Vaak begint couperose met een paar gesprongen bloedvaatjes en breidt het zich geleidelijk uit. Het begint dan zichtbaarder te worden en wordt vaak als storend ervaren. Gelukkig kunnen we dit behandelen en is de herfst het perfecte seizoen om daarmee te beginnen!

Wat weten we over couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in het gezicht duidelijk zichtbaar zijn. De bloedvaatjes zie je vaak sneller bij een lichte en dunne huid. Bij couperose liggen wijde bloedvaatjes namelijk dicht aan de oppervlakte van de huid, waardoor de huid vaak een rode tot blauw/paarse kleur heeft. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld last hebt van rode en blozende wangen. Daarnaast kan couperose ook voorkomen op je neus, voorhoofd, kin of zelfs het gehele lichaam. Zeker na zonschade zie je couperose vaak op het decolleté ontstaan. De zichtbare vaatjes kunnen een teken zijn van zonschade. Soms kunnen de adertjes wat klachten geven zoals tintelingen, jeuk of een branderig gevoel. Ondanks dat deze aandoening heel onschuldig is, vinden veel mensen het zeer storend. Hoe couperose precies ontstaat is onbekend, maar we weten wel welke factoren hierop van invloed kunnen zijn:

  • UV-straling;
  • koud en guur weer;
  • erfelijkheid;
  • overmatig alcohol gebruik;
  • temperatuurschommeling;
  • chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven.

Een aantal feitjes op een rij:

  • Uit onderzoek blijkt dat de rode bloedvaatjes toenemen met 1,7% per jaar bij een hogere leeftijd.
  • Vrouwen hebben over het algemeen 18,3% meer rode bloedvaatjes dan mannen.
  • Rokers hebben gemiddeld 38,5% meer rode bloedvaatjes dan niet-rokers.
  • Huiden die gevoelig zijn voor zonnebrand hebben 10,2% meer rode bloedvaatjes dan huiden die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor de zonnebrand.

De behandeling van couperose

Gelukkig is couperose goed te behandelen met onze GLOW Sensitive combinatiebehandeling! Deze combinatiebehandeling is de perfecte samenstelling van behandelingen en de nieuwste technieken. In één sessie passen we meerdere technieken toe en behandelen we de verschillende huidzones apart naar behoeften. Niet alleen zal door de GLOW Sensitive combinatiebehandeling jouw couperose verminderen of zelfs verdwijnen, ook is deze behandeling erop gericht om roodheid, eczeem of rosacea tegen te gaan en een geïrriteerde huid tot rust te brengen. Voor de behandeling tegen couperose valt onder andere een laser- / IPL-behandeling. Door de warmte die ontstaat in het bloedvat worden de eiwitten gestold. Hierdoor klapt het vaatje dicht, waardoor je vaak tijdens de behandeling al direct resultaat ziet. Het kan ook voorkomen dat het adertje eerst wat donkerder kleurt. Dit verdwijnt ongeveer na een week.

Wat kan je zelf doen om rode bloedvaatjes te voorkomen?

Door de huid goed te beschermen zorg je ervoor dat de huidbarrière intact blijft en er minder celschade ontstaat. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen die ontstaan door invloed van zonlicht, zichtbaar licht (beeldschermen), ozon en luchtvervuiling, worden geneutraliseerd. Door de neutralisatie wordt celschade voorkomen. Een aanrader is de CE Ferulic van SkinCeuticals. Deze antioxidant bevat een hoge concentratie aan vitamine C en E. Vitamine E zorgt voor een beschermend laagje om de celmembraan. Extra bescherming dus! Voor de avond is de Resveratrol B E van SkinCeuticals een erg mooi product. Het is een gepatenteerd nachtserum met een gemaximaliseerde concentratie van pure antioxidanten die het eigen afweersysteem versterkt. Naast het gebruikt van een antioxidant is een SPF van groot belang! Denk hierbij aan de Dermaceutic Derma Defense DD-cream of de SkinCeuticals Ultra Facial Defense SPF50.

De herfst is hét seizoen om te starten met huidtherapie! Ben jij benieuwd wat onze huidtherapeuten voor jouw huid kunnen betekenen? Plan dan een vrijblijvend consult in bij één van onze huidtherapeuten in onze kliniek in Rotterdam of Nijmegen en zij zullen een passend plan op maat voor jou maken!

06-01-2022
Terug naar overzicht