ik wil
Terug naar overzicht

Donkere onderoogleden, wat is eraan te doen?

Vind jij dat je een vermoeide uitstraling hebt door donkere onderoogleden? Er kunnen verschillende oorzaken zijn en verschillende uitingsvormen. Elk gezicht is natuurlijk uniek. Wij vertellen je in deze blog er meer over en wat je kunt doen om van je vermoeide uitstraling af te komen!

De oorzaken van donkere kringen

De donkere kringen rond of onder de ogen zijn te wijten aan dunner worden van de huid, afname van onderhuids vet en vergroting van de oogkas. Naarmate we ouder worden krimpt namelijk de schedel. Bovendien kan de huid dun en doorschijnend zijn, waardoor de oogspier en/of bloedvaatjes zichtbaar worden. Daarnaast kan blootstelling aan de zon, erfelijkheid, inname van bepaalde geneesmiddelen en verergering van pigmentatie als gevolg van atopische of allergische contactdermatitis een rol spelen. De huid van het onderooglid is uniek, omdat het de dunste huid van het lichaam is. Bovendien is het erg kwetsbaar en is het belangrijk dat het op een juiste wijze wordt behandeld.

Grofweg kan je donkere kringen in drie verschijningsvormen opsplitsen:

  1. Donkere kringen door hyperpigmentatie;
  2. Donkere kringen door bloedvaatjes;
  3. Donkere kringen door schaduw / volumeverlies.

Wat helpt tegen donkere kringen onder de ogen?

Behandelingen tegen donkere kringen

Donkere kringen door hyperpigmentatie

Het woord hyperpigmentatie zegt het al, de huid is donkerder gepigmenteerd. Vaak zie je dit bij donkere huidskleuren. Om de huid meer te egaliseren is het mogelijk om een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden toe te passen.

  • Peelings om het pigment te verminderen en te stabiliseren;
  • Peelings in combinatie met microneedling. Door de microperforaties van de microneedling wordt gezorgd dat actieve ingrediënten beter hun werking kunnen doen. Bovendien wordt de huid gestimuleerd tot vernieuwing;
  • IPL behandeling. Door middel van een bepaalde golflengte dat specifiek pigment absorbeert kan de donkere verkleuring verminderen.

Donkere kringen door bloedvaatjes

Als de huid dunner is kunnen onderliggende bloedvaatjes de huid een donkere waas onder de ogen  geven. Meestal omvat dit het hele onderooglid vanwege de aanwezigheid van prominente bloedvaten bedekt met een dunne huidlaag. Bij deze indicatie wil je graag dat de huid voller wordt. Behandelingen hiervoor zijn:

  • Peelings om meer volume in de huid te creëren en de huidconditie te verbeteren;
  • Microneedling in combinatie met hyaluronzuur en/of peelings. Hyaluronzuur zorgt voor extra hydratie in de huid, omdat het vochtbindend werkt. Hierdoor zal de huid in volume toenemen;
  • Microneedling met radiofrequentie is een intensievere vorm van microneedling. Er worden microperforaties gemaakt in de huid waarna er radiofrequentie wordt afgegeven. Door de radiofrequentie wordt er warmte afgegeven in de huid, wat ervoor zorgt dat collageenvezels samentrekken en de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd;
  • IPL behandeling. Hierbij wordt ook gewerkt met een specifieke golflengte voor roodheid (bloedvaatjes). Indien er een oppervlakkig netwerk van rode bloedvaatjes te zien is, is dit een mogelijkheid om te behandelen.

Donkere kringen door shaduw / volumeverlies

Door volumeverlies ontstaat ten gevolge van het ouder worden een zichtbaar traangootje. Daarentegen kan het ook al op een jongere leeftijd van nature aanwezig zijn. Het volumeverlies zorgt voor extra schaduwvorming, waardoor donkere kringen zichtbaar worden. Dit volumetekort kan je aanvullen met een filler op basis van lichaamseigen stof, hyaluronzuur. Zeker als er geen vocht in de onderoogleden wordt vastgehouden is een traangoot fillerbehandeling een effectieve oplossing en heb je sneller een wauw-effect! Verder kan je de huidconditie naar een hoger level tillen, waardoor de filler nog mooier blijft zitten. Belangrijk is om de huid stevig te houden en daarvoor zijn verschillende opties mogelijk:

traangoot

Skincare tegen donkere kringen

Om de resultaten van de behandelingen optimaal te houden is het van belang dat je de huid rondom de ogen goed verzorgt. Beschermen is het allerbelangrijkst. Dit doe je door een antioxidant en zonbescherming. Verder kan je dit uitbreiden door het juiste corrigerende/ hydratie product toe te voegen. En voor de nacht kan je zelfs een product toevoegen op basis van glycolzuur. Onderstaand productoverzicht is specifiek voor de zomerperiode.

Antioxidant:

Zonbescherming:

Correct / hydratatie:

Nacht:

Wil jij ook van je donkere kringen af?

Maak dan snel een afspraak voor een consult en wij zorgen ervoor dat jij weer je frisse uitstraling terugkrijgt! Mocht je vragen hebben over de behandelingen of producten en het gebruik ervan, schroom dan niet en bel of mail ons!

 

06-01-2022
Terug naar overzicht