Fred van Leer - filters
Terug naar overzicht

Gaat iedereen er hetzelfde uitzien door fillers en botox? ⁠

Tegenwoordig ontkomen wij er niet aan. Gezichtsfilters zijn hot en trending op social media. Bekende influencers of celebrities tonen hun mooiste selfies, maar of deze zo ‘natural’ zijn als dat ze lijken, blijkt in de praktijk niet altijd waar te zijn. Door deze filters worden niet alleen kleuren in een foto of video mooier, maar ook de huid wordt egaler gemaakt, de lippen dikker en het gezicht slanker. Hierdoor worden karakteristieke eigenschappen in het gezicht verborgen onder een filter en geeft dit een vertekend beeld naar de maatschappij. Vaak wordt hierbij de koppeling gemaakt naar cosmetische ingrepen en wordt er gedacht dat iedereen er hetzelfde uit gaat zien door botox en fillers. Echter klopt dit niet.

Cosmetisch arts KNMG Annemarie van Rosmalen en influencer en topstylist Fred van Leer bespreken het onderwerp gezichtsfilters en waarom er juist binnen de cosmetische geneeskunde een advies op maat zo belangrijk is.

Gezichtsfilters en cosmetische behandelingen

Dokter Annemarie: “Mensen zeggen dat de Instagram gezichten allemaal op elkaar lijken. Jij en ik weten dat ik een behandeling op maat uitvoer. Jij doet dat waarschijnlijk ook als stylist. Hoe doe jij dat precies per persoon?”

Fred van Leer: “Heel eerlijk als je Caroline Tensen kleedt, die kleed je anders dan Irene Moors of Chantal Janzen. Dus je kijkt echt naar: ‘welke persoon heb ik voor me?’. Dat doe jij ook, want je kan niet hetzelfde doen met mijn gezicht als bij een ander iemand die hier komt.”

“En dat iedereen op elkaar lijkt, dat heeft niks te maken met botox of fillers. Dat heeft ermee te maken dat iedereen dezelfde filter gebruikt. Ik gebruik ook wel eens een filter en dan denkt iedereen: “je hebt te veel je lippen gedaan”. Dan denk ik: “vriendin, het is een filter dat dikke lippen maakt”. Dus ik ben van mening dat mensen echt in de war zijn door alle filters die we gebruiken, wat ik overigens heel leuk vind hoor.”

“De essentie van het verhaal is dat iedereen anders is en dus ook een andere aanpak nodig heeft qua behandelingen, zodat je juist uniek bent en blijft. Dit kan eigenlijk alleen bij een goede arts. Tuurlijk vinden mensen weleens wat, je doet te veel. Maar heel eerlijk, wijs me aan wat ik doe. Dat kan niemand aanwijzen. Wij weten het, het is genoeg.” – zegt Fred lachend.

“Maar dat is zo belangrijk, dat je naar een goede arts gaat die je vertrouwt. Want je geeft echt wel wat weg; je geeft je gezicht. Dus je moet je comfortabel voelen, er moet een band zijn en de arts moet weten wat hij/zij doet.”

“Heel eerlijk, ik veroordeel niemand. Maar het kan niet zo zijn dat je voor € 1.000,- hetzelfde gezicht als Kim Kardashian krijgt. Simpelweg omdat het niet mogelijk is, aangezien er bij haar misschien wel voor een miljard aan is versleuteld. Maar dat geheel terzijde.”

Dokter Annemarie: “Ja, zij heeft het ook niet voor 1.000,- euro gedaan.”

Fred van Leer: “Maar echt niet.”

“Dus mensen, denk nou niet: “voor €1.000,- zie ik eruit als Kim Kardashian”. Nee vriendin, dan zie je eruit als haar verrotte stiefzusje.” – zegt Fred lachend.

“Nee maar het is zo belangrijk. Hoelang kom ik al bij jou? Al zes à zeven jaar. Toen ik net bij je kwam, voerde je ook andere behandelingen uit dan tegenwoordig.”

Dokter Annemarie: “Ja, dat is het ook. Door de tijd heen heb jij natuurlijk ook mensen die je anders gaat kleden en stylen. En er komen natuurlijk trends voorbij, maar niet iedereen wil met de trend mee en niet iedereen past bij de trend. Hier heb ik ook mee te maken binnen mijn vakgebied.”

Fred van Leer: “Maar zijn er ook trends te zien in gezichten?”

Dokter Annemarie: “Jazeker, want het is nu bijvoorbeeld best een trend om veel lippen te doen. In sommige landen is dat ook een cultuur status. Dus dat betekent dat je in die landen een verhoogde sociale economische status hebt als je kunt laten zien dat je die behandeling hebt ondergaan. Toch past deze trend niet bij iedereen en zijn er genoeg mensen die liever een andere behandeling ondergaan, denk aan een liquid facelift of de kaaklijn verstrakken.”

Fred van Leer: “Nee, want het is wat je zegt: maatwerk. Iedereen wilt iets anders. Als ik ook mijn eigen foto’s zie van vier jaar geleden, is het verschil heel groot en wil ik ook steeds iets anders.”

“Mensen zullen er altijd wat van vinden, vooral in deze branche daar weet jij alles van Annemarie, but I don’t care.”

“Het belangrijkste is, dat iedereen anders is en uniek in zijn soort. Het leven wordt wel heel saai als we allemaal op elkaar lijken. Laat je vooral goed adviseren door een kundige arts!”

 

Wil jij ook graag een op maat gemaakt advies ontvangen van één van onze Cosmetisch artsen KNMG? Boek dan een kosteloos en vrijblijvend consult in onze kliniek in Rotterdam, Nijmegen of Den Haag.

 

 

 

 

 

18-10-2022
Terug naar overzicht