Terug naar overzicht

Gouden anti-age duo: SPF en antioxidant

Wist jij dat het gebruik van een zonbescherming je huid niet volledig beschermt? Een goede SPF zorgt ervoor dat de kans op huidkanker vermindert en het vroegtijdig verouderen van de huid kan worden voorkomen. Maar om je huid écht optimaal te beschermen, staat de combinatie van een antioxidant en een SPF bekend om het ‘gouden anti-age duo’. Waarom? Dat vertellen we uitgebreid in deze blog!

Dit doet een SPF en antioxidant voor jouw huid

Voordat we verder ingaan op de details, willen we je eerst meenemen in het effect van een SPF in combinatie met een antioxidant. Veel mensen denken dat alléén een SPF genoeg is om de huid te beschermen, maar niets is minder waar. De combinatie van een SPF en antioxidant wordt niet voor niets het ‘gouden anti-age duo ’ genoemd. En wel hierom:

  • Vertraging van huidveroudering;
  • Voorkomen van huidverkleuringen;
  • Voorkomen van huidkanker;
  • Een gezonde en vitale huid;
  • Bescherming tegen zonschade;
  • Herstellen van de huidbarrière.

Het effect van een SPF

Een SPF is alléén effectief tegen ultraviolette stralen. Dit zijn UVA en UVB, die slechts 7% uitmaken van het totale zonnespectrum. Een paar van onze favorieten zijn: SkinCeuticals Ultra Facial Defense, Mineral Radiance UV Defense, Dermaceutic Tinted Sun Ceutic en de Universkin Nexultra Z. Een SPF beschermt helaas niet (voldoende) tegen infraroodstraling, die er juist voor zorgt dat 54% van de totale zonne-energie de huid bereikt. Infraroodstraling bestaat uit de volgende drie soorten:

  • IRA: zorgt voor de diepste penetratie van de huid;
  • IRB: bereikt de oppervlakkige huidlagen;
  • IRC: reflecteert op het oppervlak van de huid.

Welk effect heeft dit op de huid?

IRA dringt dieper in de huid door dan UVA- en UVB-straling, waardoor vrije radicalen schade veroorzaken aan huidcellen. Deze huidcellen zijn verantwoordelijk voor de conditie en structuur van de huid. Dit veroorzaakt verlies van collageen en elasticiteit, waardoor huidveroudering versnelt en rimpels sneller zichtbaar worden.

Luchtvervuiling, ontstekingen en celschade

Celschade komt niet alleen door UV-straling en infraroodstraling, maar ook door luchtvervuiling, langdurige stress en ontstekingen. Luchtvervuiling kan de huid onherstelbaar beschadigen, denk hierbij aan smog, uitlaatgassen centrale verwarming en rook. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van pigmentvlekken, vroegtijdige huidveroudering of zelfs huidkanker. Deze invloeden vanuit het milieu zijn vrijwel altijd onzichtbaar, maar wel aanwezig in onze omgevingslucht.

Hoe kan je deze schade aan jouw huid voorkomen?

Deze zogenoemde vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanrichten aan cellen. Om jouw huid goed te kunnen beschermen tegen vrije radicalen, moet je deze kunnen neutraliseren en kun je wegvangen door een antioxidant op de huid aan te brengen. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is zo’n krachtige antioxidant. Natuurlijk kan je vitamine C ook uit voedingssupplementen en bepaalde voedingsgroepen halen, maar het is het meest effectief om het direct op de juiste plaats aan te brengen om de huid juist goed te kunnen beschermen. Dit zorgt er namelijk voor dat de huid gezond en weerbaar wordt tegen invloeden van buitenaf. Goede voorbeelden zijn: de SkinCeuticals C E Ferulic, Phloretin, Silymarin CF, Dermaceutic Serum C25 en Tri Vita C30.

Een volledige bescherming = antioxidant + zonbescherming

Met een SPF kun je dus voorkomen dat je schade krijgt van licht. Andere schade door infraroodstraling, ontstekingen in de huid en luchtvervuiling kun je wegvangen met een antioxidant. Waardoor je met dat duo voorkomt dat het collageen wordt aangetast en dat de huidcellen beter en gezonder blijven! En daarom wordt dit de Gouden anti-age duo genoemd!

Wil jij je laten informeren over de beste SPF en antioxidant voor jouw huidtype? Neem dan contact op met onze kliniek of kom langs in Rotterdam of Nijmegen!

07-01-2022
Terug naar overzicht