Terug naar overzicht

Het verschil tussen een huidtherapeute en schoonheidsspecialiste

“Maar ik kom toch al regelmatig bij de schoonheidsspecialiste?” Een huidtherapeute wordt nogal eens verward met een schoonheidsspecialiste. Ondanks dat beide werken met de huid, zijn het twee verschillende specialismen. Lees hieronder alles over de huidtherapeute en schoonheidsspecialiste en hun vakgebieden!

Wat is het verschil tussen een huidtherapeute en schoonheidsspecialiste?

Zowel de huidtherapeute als een schoonheidsspecialiste zijn aan het werk met de huid. Het grootste verschil is dat een schoonheidsspecialiste zich enkel richt op de cosmetische kant van de huid, waarbij de verzorging van de huid centraal staat. De huidtherapeute richt zich zowel op de cosmetische als de medische kant van de huid, waarbij ze zich hebben gespecialiseerd in verschillende huidaandoeningen. Denk hierbij aan couperose, rosacea, pigmentvlekken, acne of melasma. Een ander belangrijk specialisme van de huidtherapeute is het verbeteren van de huidstructuur, om zo onder andere huidveroudering tegen te gaan. Een schoonheidsspecialiste heeft een niveau 3 MBO-opleiding gevolgd en heeft geen bescherme titel. Daarentegen heeft een huidtherapeute een 4-jarige bachelor HBO Huidtherapie afgerond. De titel huidtherapeut is een beschermde titel en zij moeten zich daarom registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hiervoor moeten accreditatiepunten worden behaald voor verlenging van hun registratie door bijscholingen.

Wet BIG

Naast dat de huidtherapeute staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici, vallen zij ook onder de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) artikel 34. In de toekomst zal dit gedeeltelijk veranderen naar artikel 3. Wat houdt dat in? Laser- en IPL behandelingen worden als risicovolle handelingen beschouwd. Als het niet goed uitgevoerd wordt, kunnen er complicaties ontstaan. Daarom wil de overheid dat laseren en IPL-behandelingen enkel door huidtherapeuten worden uitgevoerd. Schoonheidsspecialisten vallen niet onder de wet BIG. Wel staan gediplomeerde schoonheidsspecialisten ingeschreven bij de beroepsvereniging ANBOS.

Hoe onderscheiden onze huidtherapeuten zich van andere huidtherapeuten?

Binnen de Van Rosmalen Kliniek wordt er intensief samengewerkt als huidtherapeute met de cosmetisch artsen. Behandelingen worden gecombineerd uitgevoerd voor de beste resultaten, tevens worden klanten multidisciplinair overlegd zodat iedereen individueel wordt beoordeeld en een behandelplan op maat krijgt. Samen zorgen de behandelaren ervoor dat de huid steviger, egaler, frisser en mooier wordt.

  • Alle huidtherapeuten bij de Van Rosmalen Kliniek zijn HBO geschoolde huidtherapeuten met een registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici;
  • Zij zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en de DALA (Dutch Aesthetic Laser Association);
  • Zij maken een behandelplan op maat en zijn gespecialiseerd in combinatiebehandelingen voor zowel het gelaat, de hals, het decolleté en de handen. Deze combinatiebehandeling wordt ook wel de Confidence Booster® GLOW genoemd. Hiermee onderga je een unieke combinatie van huidbehandelingen, waarbij we in sessies de verschillende huidzones apart naar behoeften behandelen. Hiermee wordt er sneller een optimaal behandelresultaat behaald;
  • Nauwe samenwerking met de cosmetisch artsen KNMG.

Ben jij benieuwd wat onze huidtherapeuten voor jouw huid kunnen betekenen? Plan dan een vrijblijvend consult in bij één van onze huidtherapeuten in onze kliniek in Rotterdam of Nijmegen en zij zullen een passend plan op maat voor jou maken!

06-01-2022
Terug naar overzicht