Terug naar overzicht

Huidbehandeling in de zomer? Jazeker!

Men twijfelt soms of een huidbehandeling in de zomer wel kan. Het antwoord is, dit kan absoluut! Sterker nog, door in de zomer je huid te blijven behandelen kan de huid zich beter weren tegen schadelijke zonnestralen en straalt je huid de gehele zomer. 

We hebben inmiddels al wat zonnige dagen achter de rug en naar alle waarschijnlijkheid komt er een erg mooie zomer aan! Wellicht ga je nu niet echt naar een tropische bestemming, maar zal je toch die warme zonnestralen op de huid krijgen hier in Europa. Geniet daarom op een verantwoorde wijze van het zonnetje. Allereerst doe je dat met een goede bescherming, een antioxidant en zonnebrandcrème zijn een must. Je kunt hiermee voorkomen dat er pigmentvlekken en mogelijk roodheid optreden. Bovendien werk je preventief tegen huidveroudering. En om jouw huid in topconditie te houden of juist te krijgen, kan je ook behandelingen ondergaan.

Voordelen van de zomerbehandelingen

  • De huid egaal maken en stabiel houden van pigment;
  • Preventieve werking tegen huidveroudering;
  • Versteviging van de huid verbeteren en grove poriën verfijnen;
  • Een stralende, vitale huid behouden;
  • Voorbereiding van de huid op intensievere behandelingen in het najaar;
  • De huid beter weerbaar maken tegen schadelijke invloeden van buitenaf;
  • Weinig tot geen downtime; na de behandeling ziet de huid wat roder, maar verdwijnt binnen enkele uren.

Wat gebeurt er met jouw huid in de zomer?

Door de warme zomerse dagen, ga je meer transpireren waardoor de kans op meer pukkeltjes vergroot. Als je gaat zweten blijven er afvalstoffen achter op de huid. Ook raken de poriën sneller verstopt en ontstaan er ontstekingen. Belangrijk is dat de huid goed gereinigd wordt als je meer transpireert, zodat het niet te lang op de huid blijft zitten. Tevens zijn we meer buiten en krijgt de huid veel te voorduren zoals sterke UV-straling, luchtvervuiling, stof etc. Dit zorgt ervoor dat de huid sneller gaat verouderen. In de zomer is het belangrijk dat zonbescherming consequent wordt gebruikt. Vaak blijven de restjes van de zonnebrandcrème achter als je de huid ’s avonds niet goed reinigt. Ten slotte wordt de huid ook dikker in de zomer, hierdoor gaat het er doffer, futloos en minder stralend uitzien. En doordat de huid dikker wordt, krijg je ook weer sneller last van onzuiverheden. Daarom is het belangrijk dat het talg kan blijven afvloeien en de poriën niet verstopt raken door een opstapeling van dode huidcellen.

Kunnen peelings en microneedling in de zomer?

Ja, peelings en microneedling kunnen in de zomer. Ook in landen waar altijd de zon schijnt worden er huidbehandelingen toegepast. Door in de zomer te blijven behandelen wordt het resultaat van voorgaande behandelingen behouden, is de huid meer weerbaar en zorg je ervoor dat de huid voor het najaar en de winterperiode goed voorbereidt is op intensievere behandelingen.

Zowel peelings als microneedling kunnen in de zomer toegepast worden. Vaak bestaat het zelfs uit een combinatie van beide technieken. Dit is geheel afhankelijk van de indicatie en behoefte van de huid. De behandelingen kunnen op verschillende zones toegepast worden: het gezicht, de hals en decolleté.

Peelings

Afhankelijk van de huidconditie, indicatie en wens kan een milde peeling een goede behandeling zijn om ervoor te zorgen dat de huid blijft stralen in de zomer. Bovendien krijg je geen opeenhoping van dode huidcellen, die onder invloed van (te veel) zonnestraling ontstaat. Hierdoor ga je er vaak meer grauw uitzien en krijg je een doffe teint. Zorg er daarom voor dat jouw huid een gezonde uitstraling blijft behouden. Bovendien zitten onze peelings vol met antioxidanten die zorgen dat er geen celschade ontstaat door alle UV-straling.

Microneedling

Door middel van microneedling worden er minuscule kanaaltjes in de huid gemaakt en dit resulteert in een aantal effecten op de huid. Er ontstaat een gecontroleerde wondgenezing, waardoor er nieuwe gezonde cellen naar de oppervlakte ‘’reizen’’. Oppervlakkige dode huidcellen en pigment worden hierdoor afgepeld. De celvernieuwing wordt dus gestimuleerd. Bovendien wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd, waardoor de huid steviger wordt en meer ‘’body’’ krijgt. Hiermee wordt er ook gewerkt tegen huidveroudering. Eveneens verbetert de oppervlakkige huidstructuur, vermindering van fijne lijntjes/ rimpels, grove poriën en zorgt het voor verbetering van de hydratatie. Aan de microneedling behandeling kan een hyaluronzuur serum toegevoegd worden, om de hydratatie nog meer te bevorderen. Ook kan een hoog geconcentreerd vitamine C serum toegevoegd worden, want vitamine C beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals UV-straling, zichtbaar blauw licht, ozon en luchtvervuiling.

Productadvies in de zomer

Reiniging

Doordat je meer buiten bent en frequenter zonbescherming gebruikt is het fijn om je huid goed te kunnen reinigen. Welke reinigers zijn dan fijn in gebruik?

Bescherming

Mensen hebben vaak moeite om de juiste zonbescherming te vinden. Soms plakt een zonbescherming erg of blijft er een witte waas achter voor sommige huidskleuren. We zetten even  verschillende zonnebrandcrèmes voor je op een rij:

Speciaal voor de gevoelige huid onder de ogen kan er gekozen worden voor de SkinCeuticals Mineral Eye Defense SPF 30.

Antioxidanten

In combinatie met een zonnebrandproduct is een antioxidant een musthave. Het zorgt er namelijk voor dat jouw huid nog beter bestand is tegen al die schadelijke UV-straling. Deze producten zijn op basis van pure vitamine C dat tevens de collageenproductie stimuleert.

Voor onder de ogen is de SkinCeuticals AOX Eye Gel of A.G.E. Eye Complex en als verzorging voor de lippen de AOX Lip Repair.

Hydrateren

In de zomer krijgt je huid heel wat te verduren. De kwaliteit van de bovenste huidlaag beschadigt door de zon, airconditioning etc. Daarom is het belangrijk om de huidbarrière intact te houden en goed te blijven hydrateren. Dit kun je doen door gebruik te maken van:

Exfoliëren

Door je huid regelmatig te exfolieren zorg je ervoor dat producten beter worden opgenomen. Hierdoor raakt je huid ook beter gehydrateerd en kunnen actieve werkzame stoffen beter werken. Bovendien wordt de huid er heerlijk zacht van en krijg je een mooie glow! Dit kan je doen door een product te gebruiken op basis van glycolzuur of salicylzuur:

Aanpassen van je producten in de zomer

Sommige ingrediënten zorgen ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Hierdoor kan het zijn dat je huid sneller verbrandt en schade krijgt. Belangrijk om voorzichtig te zijn met producten die retinol bevatten (zowel van Dermaceutic als SkinCeuticals) en hoge percentages aan glycol of salicylzuur zuren zoals de Dermaceutic Turnover en Mela Cream. Stap het liefst over op een exfoliant zoals opgesomd in het bovenstaande rijtje.

Laat je huid dus shinen in de zomer!

06-01-2022
Terug naar overzicht