Terug naar overzicht

Laser of IPL: wat is beter voor jouw huid?

Heb jij last van pigmentvlekken, rosacea of couperose? Dan is een laser- of IPL behandeling jouw wapen in de strijd voor een mooie en stralende huid. Wat is het verschil tussen beide en welke behandeling is het meest geschikt voor jouw huid?

Het verschil tussen een laser en IPL

Het belangrijkste verschil is de lichtbron. IPL (Intensief Pulserend Licht) is een pulserende lichtbron die een groter gebied van de huid tegelijkertijd behandelt, want het kopje is 1 bij 0,5 cm breed. Laser is een monochrome (van één golflengte) lichtbron gericht op een specifieke plek op de huid. Dikkere vaten rond bijvoorbeeld de neus waarvoor de IPL niet krachtig genoeg is kunnen beter behandeld worden met de laser. De laser dringt namelijk wat dieper door en is sterker voor grote vaatjes.

Laser en IPL-apparaten

In de Van Rosmalen kliniek werken we met de Fractional laser, Alma Beauty Rejuve en de Harmony XL voor IPL- en laserbehandelingen.

De fractional laser

De fractional laser wordt gebruikt voor het behandelen van acne, rimpels, diepe poriën, putjes en littekens en is geschikt voor alle huidtypen. Al na vier of vijf behandelingen is je huid steviger en oogt jeugdiger. De fractional laser maakt kleine gaatjes in de huid en brengt laserstraaltjes in de lederhuid zonder de opperhuid te beschadigen. De fibroblasten in de lederhuid maken collageen aan wat zorgt voor vernieuwing en verstrakking van de huid.

De Harmony XL laser en Alma Beauty Rejuve voor IPL-behandelingen

We werken met twee soorten IPL-apparaten, namelijk de Harmony XL en de Rejuve. Beiden zorgen voor een frisse egale huid. Het werkt met licht dat in de huid wordt geabsorbeerd door pigmentvlekken en rode adertjes. Kleine vaatjes stollen en worden verwijderd door het lichaam. De bovenste huidlaag blijft intact en de hersteltijd is minimaal. De warmte die in de huid wordt ingebracht stimuleert de collageenproductie en maakt de huid steviger.

De Harmony XL heeft een breder bereik , waardoor het tegelijkertijd pigmentvlekken en couperose kan behandelen van lichtere kleur. Daarnaast kan het door de warmte die in de huid komt ook een fijnere huidstructuur en versteviging geven.

De Rejuve heeft een kleiner bereik en is daardoor geschikt voor donkere of lastig te verwijderen pigmentvlekken of vaatjes. Deze IPL bouwt meer warmte op en kan extra verjonging van de huid geven.

Behandelingen

Pigmentvlekken

Pigment kleurt ogen, huid en haren en beschermt de huid tegen uv-straling. Als de huid te lang is blootgesteld aan de zon, raken cellen die pigment maken in de war en ontstaan er ophogingen van pigment (donkere vlekken) vooral op handen en gezicht. Door een laserbehandeling verdwijnt overmatig en ongewenst pigment uit de huid. Direct na behandeling kleuren de pigmentvlekken iets donkerder om na een week te vervagen. De huid wordt egaler. Een à twee behandelingen zijn voldoende voor het behandelen van oppervlakkige pigmentvlekken. Voor dieper gelegen vlekken zijn ongeveer vier à zes behandelingen nodig.

Couperose

Couperose zijn rode verkleuringen en gesprongen adertjes aan de zijkant van de neus, op wangen, voorhoofd of kin die meestal rond je 30e levensjaar ontstaan door overmatige blootstelling aan de zon. Heb je een lichte huid? Dan heb je meer kans op couperose. Erfelijke aanleg speelt ook een rol (dikte van de vaatwanden). Couperose kan worden behandeld door en combinatie van vaatlaser en IPL. De vaatlaser pakt de dieper gelegen grote vaatjes aan en IPL vermindert kleine vaatjes en diffuse roodheid. Tijdens de behandeling voel je kleine prikjes. De rode kleur in het bloed (hemoglobine) neemt de energie op en zet het om in warmte die het vaatje vernietigt en zorgt voor collageenstimulatie. Al na een paar behandelingen zijn de vaatjes minder zichtbaar en voelt je huid strakker aan. De huid kan in het beging wat rood en gezwollen zijn, maar dit verdwijnt na een paar dagen. Voor het beste resultaat heb je vier à vijf behandelingen nodig met tussenpozen van een maand.

Pigmentvlekken

Rosacea

Diffuse roodheid, ontstekingen en oppervlakkige vaatjes, oftewel rosacea behandelen we met IPL. Dieperliggende vaatjes behandelen we met laser. De ontstekingen die bij rosacea kunnen optreden worden ook minder door  combinatie behandelingen die bestaan uit IPL en bijvoorbeeld microneedling of laser.

GLOW IPL Couperose

En omdat een mooie huid thuis begint …

Is het slim om te investeren in goede skincare zoals cosmeceuticals. Dit zijn producten met een hoge concentratie aan actieve werkstoffen die echt iets doen voor je huid zoals het vervagen van pigmentvlekken. Bestel ze hier op onze webshop of kom langs bij ons in de kliniek in Rotterdam of Nijmegen!

Wil je voorkomen dat je elk jaar meer pigmentvlekken krijgt of couperose of rosacea laten verwijderen? Maak dan nu een afspraak bij één van onze gecertificeerde huidtherapeuten en ontvang een advies op maat.

06-01-2022
Terug naar overzicht