Fronsrimpel
Terug naar overzicht

Een zwangerschapsmasker, wat nu?

Stoor jij je aan grillige pigmentvlekken in je gezicht? Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd en is het gevolg van een verstoring in melanine (pigment). Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen en kan zichtbaar worden onder invloed van hormonen, UV-straling en zwangerschap. Melasma wordt vaak als erg vervelend ervaren, maar met onze Confidence Booster® Melasma kunnen pigmentvlekken worden verminderd en kan erger worden voorkomen.

Hoe herken je melasma?

Het zwangerschapsmasker is te herkennen aan een typisch beeld. Vaak is het symmetrisch in het gezicht aanwezig op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. Bovendien is het vaak grillig van vorm, bruin van kleur en is het contrast met de omringende huid goed zichtbaar. De kleur van het pigment is afhankelijk van de diepte in de huid en varieert van licht- donkerbruin (oppervlakkig) tot grijsbruin (diep).

Waardoor wordt melasma veroorzaakt?

Helaas is de exacte oorzaak van melasma onbekend. Wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen bij deze pigmentstoornis:

  • UV-straling zorgt ervoor dat in de zomerperiode de verkleuring vaak donkerder is dan in de winterperiode;
  • Het is wetenschappelijk bewezen dat zichtbaar blauw licht van smartphones, televisies en pc-schermen, invloed heeft op de aanmaak van pigment;
  • Genetische factoren kunnen meespelen. Zo heeft ruim 50% van de melasma gevallen een positieve familiegeschiedenis;
  • Hormonale invloeden door middel van een zwangerschap, gebruik van orale anticonceptie en andere hormonale therapieën;
  • Tyrosinase schildklierafwijkingen hebben ook een relatie tot melasma. Hierdoor kunnen pigmentveranderingen optreden.

Op welke manieren kan je een zwangerschapsmasker behandelen?

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor het (preventief) behandelen van melasma. Zo kan het bestaande pigment al worden aangepakt, voordat de pigmentvlekken donkerder worden en daardoor lastiger te behandelen zijn. Pigmentvlekken in de bovenste huidlagen (oppervlakkig) zijn goed te behandelen. Alleen zien we vaak bij melasma dat het een combinatie betreft van oppervlakkig en diep pigment. Door verschillende behandeltechnieken toe te passen kunnen hele mooie resultaten worden behaald;

  • Vermindering van hyperpigmentatie;
  • Egalisatie van de huid;
  • Stabilisatie van het pigment;
  • Remmen van nieuw pigmentaanmaak.

Persoonlijk behandelplan

Afhankelijk van de diepte en de omvang van het pigment wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Dit plan kan bestaan uit de volgende facetten:

  • Skincare met het doel om de nieuwe pigmentatie te remmen en bestaand pigment te elimineren. Een skincare-plan op maat biedt 30% van het behandelresultaat.
  • Peelings die de celdeling stimuleren, waardoor oppervlakkige hyperpigmentatie vermindert, de huidskleur egaler wordt en het pigment stabiliseert.
  • Microneedling met als doel om actieve werkzame ingrediënten / peelings in te sluizen, waardoor de behandeling effectiever wordt. Bovendien zorgt microneedling ervoor dat de huidstructuur verbetert.
  • Een Cosmelan behandeling, die bestaat uit verschillende producten met een cocktail aan actieve ingrediënten. Het Cosmelan traject kan ingezet worden in de herfst- en winterperiode.

Effectieve combinatiebehandeling voor melasma

Peelings en microneedling kunnen heel goed met elkaar gecombineerd worden in één behandeling. Deze behandeling wordt ook wel de Confidence Booster® Melasma genoemd en kan zowel in de zomer- als winterperiode worden toegepast. Door het combineren van verschillende behandeltechnieken kunnen we sneller en effectiever naar een optimaal resultaat toewerken.

Wil jij je laten infomeren met betrekking tot een effectieve melasma behandeling afgestemd op jouw huidtype? Of wil je weten welke behandeling het best werkt tegen jouw zwangerschapsmasker? Plan dan een vrijblijvend consult in bij één van onze huidtherapeuten in onze kliniek in Rotterdam of Nijmegen en zij zullen een passend skincare plan op maat voor jou maken!

Microneedling

 

06-01-2022
Terug naar overzicht