Pigmentvlekken
Terug naar overzicht

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken?

In onze kliniek krijgen de cosmetisch artsen KNMG en huidtherapeuten vaak de vraag of er iets aan zichtbare pigmentvlekken gedaan kan worden. Vaak is het erg storend in je gezicht en kan het ervoor zorgen dat de huid een stuk ouder lijkt. In deze blog schrijven we over het ontstaan, de huidverzorging en behandelmogelijkheden van pigmentvlekken.

Hoe ontstaat pigment?

Pigment, ook wel melanine genoemd, biedt ons bescherming tegen schadelijke factoren van buitenaf. Het is een beschermingsmechanisme, die wordt aangemaakt door pigmentcellen. Deze pigmentcellen liggen in het onderste laagje van de opperhuid. De pigmentcellen geven pigmentkorrels af via verbindingen aan de opperhuidcellen en deze migreren zich naar het zichtbare gedeelte van de huid. Onder invloed van onder andere UV-straling, zichtbaar licht van de telefoon, tablet of laptop en hormonen wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd. De huid kleurt zichtbaar bruin. De een kleurt sneller bruin dan de ander, waardoor er zichtbaar verschil is in huidskleur. Dit heeft te maken met de activiteit van de pigmentcellen en de grootte van de pigmentkorrels. Een donkere huidskleur bevat namelijk evenveel pigmentcellen als een lichte huidskleur. Alleen heeft een donkere huidskleur grotere pigmentkorrels en dit wordt zichtbaar als de pigmentkorrels afgegeven worden aan de opperhuidcellen.

Het ontstaan van pigmentvlekken..

Zoals eerder beschreven zijn er meerdere factoren die ervoor zorgen dat aanmaak van pigment gestimuleerd wordt. De grootste schadelijke factor is zonstraling. Een pigmentvlek ontstaat door een verstoring in het aanmaakproces van pigment. Er is een toename van activiteit in de pigmentcellen.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te herkennen. We benoemen de meest voorkomende.

Ouderdomsvlekken

Naarmate je ouder wordt kunnen deze bruine vlekjes, ook wel zonnevlekjes genoemd, ontstaan. Ze ontstaan vooral op plaatsen waar de huid wordt blootgesteld aan de zon, zoals op het voorhoofd, zijkant van het gezicht, decolleté, onderarmen en de handen.

Sproeten

Als kind kan je al sproeten gaan ontwikkelen na blootstelling aan de zon. Sproeten liggen oppervlakkig in de huid en komen vaak voor bij lichte huidtypes. In de zomerperiode kunnen er meer ontstaan en donkerder van kleur zijn.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Na ontstekingen of wondjes kunnen er na genezing donkere plekjes achterblijven. Je ziet dit vaak na acne. Het wordt dan ook wel rest-acne genoemd. Doordat er een ontsteking in de is huid worden pigmentcellen gestimuleerd tot meer activiteit. Mensen die meer pigmentgevoelig zijn, zoals licht getinte- en donkere huiden hebben hier sneller last van. Soms kan het ook ontstaan door de combinatie medicatie en zonlicht.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, uit zich in donkere pigmentatie meestal symmetrisch voorkomend in het gezicht. Bij blootstelling aan zonlicht wordt er meer pigment geproduceerd. Hierbij spelen UV-straling en hormonen een rol. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap wanneer er hormonale veranderingen optreden. Tevens kan anticonceptie pigmentverstoringen veroorzaken. Evenals schildklierafwijkingen. Schildklierhormonen kunnen ontstekingscellen stimuleren en dit heeft invloed op de ontwikkeling van het melasma.

Melasma is een complexe huidaandoening. Het pigment kan zowel oppervlakkig als dieper in de huid voorkomen.

Huidverzorging, peelings en lichttherapie bij pigmentvlekken

Beschermen, beschermen en nog eens beschermen!

Dit moet je dagelijks doen tegen de zon. Een sunblock beschermt je tegen het ontstaan van pigmentvlekken, maar ook tegen huidveroudering. Een SPF 50 op basis van titaniumdioxide en zinkoxide is van belang. Dit zijn minerale filters die de huid niet irriteren. De Dermaceutic Sun Ceutic 50 en Mineral Radiance van SkinCeuticals zijn hier goede voorbeelden van.

Start je dag tevens met een anti-oxidant op basis van een hoge concentratie vitamine C, zoals de Phloretin CF van SkinCeuticals! Het versterkt de interne bescherming van de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een anti-oxidant op basis van vitamine C zal de vrije radicalen neutraliseren en de huid weer naar een gezonde huidconditie tillen. Een anti-oxidant beschermt je huid voor 24 uur.

Huid exfoliëren

Door te exfoliëren wordt oppervlakkig pigment afgestoten. De huid wordt gladder en krijgt een meer frisse uitstraling. Hiervoor zijn de Foamer 15 en Light Ceutic van Dermaceutic een must! Beide producten bevatten glycolzuur. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid gestimuleerd wordt tot celvernieuwing. Bovendien bevat de Light ceutic actieve ingrediënten zoals fytinezuur en vitamine C die specifiek werken op vermindering van oppervlakkig pigment, anti-oxidatie en stimulatie van collageen.

Pigment corrigeren

Tevens is het van belang om het pigment te gaan corrigeren. Het nieuwe Discoloration Defense Serum van SkinCeuticals is een krachtig serum tegen alle vormen van pigmentatie. Het bevat onder andere tranexaminezuur, niacinamide en HEPES. De verkleuringen in de huid worden hiermee opgehelderd.

Een belangrijke toevoeging hieraan is de Metacell Renewal B3 van SkinCeuticals. Dit product heeft verschillende functies waaronder het verminderen van pigmentvlekken, stimuleren van de aanmaak van collageen, anti-oxiderende werking en het verbetert de barrièrefunctie van de huid. Het bevat 5% Niacinamide welke het pigment oplicht.

Naast het beschermen, exfoliëren  en corrigeren zijn er voor de nacht nog twee sterk depigmenterende crèmes. Dermaceutic Yellow Cream kan plaatselijk op pigmentvlekjes aangebracht worden. Het licht deze plekjes op en gaat tevens vorming van nieuwe pigmentatie voorkomen. Deze crème is ideaal voor de donkere huid. Naast de Yellow Cream is de Dermaceutic Mela Cream een sterk depigmenterende anti-aging crème. Het pakt bestaande pigmentvlekken en melasma aan. De Mela Cream kan je als kuur van zes maanden gebruiken. De oplichtende werking van niacinamide samen met de anti-aging werking van retinol zorgen ervoor dat pigmentvlekken en rimpels worden voorkomen. De Mela Cream kan alleen in de wintermaanden gebruikt worden.

Indien je graag advies wilt in het gebruik en combinaties van de beschreven producten kan je het beste advies inwinnen bij een van onze huidtherapeutes. Hiervoor kan je een afspraak maken voor een gratis vrijblijvend consult

Peelings tegen pigmentvlekken

Voor het verminderen van pigmentvlekken kan je een behandeling laten uitvoeren door middel van een peeling. Tijdens deze behandeling wordt het bovenste huidlaagje als het ware verwijderd. Dit wordt gedaan door middel van een bijvoorbeeld, glycolzuur, melkzuur, amandelzuur of TCA. Het zorgt ervoor dat de celdeling wordt gestimuleerd waardoor donkere vlekken vervagen. Het is van belang om jouw huid al goed voor te bereiden met producten voor thuisgebruik. Dit zorgt er namelijk voor dat de peelings beter hun werk kunnen doen.

IPL-behandeling tegen pigmentvlekken

Ook kunnen er laserbehandelingen tegen pigmentvlekken uitgevoerd worden. Met een laser kun je in een diepere huidlaag behandelen. Ondanks de diepte beschadigd het omliggende weefsel niet, omdat de laser selectief ter werk gaat. Tijdens de lichtbehandeling wordt het pigment eerst verhit en daarna afgevoerd door het lichaam waardoor het pigment vervaagd of zelfs verdwijnt.

 

06-01-2022
Terug naar overzicht