Regelmatig exfoliëren geeft de huid een frisse en egale uitstraling. Exfoliëren is nagenoeg voor elk huidtype mogelijk, mits je dit met beleid doet en de juiste keuze maakt voor het exfoliërende ingrediënt. Er zijn namelijk verschillende ingrediënten die een exfoliërende werking hebben. De meest bekende zijn glycolzuur, melkzuur, salicylzuur en retinol / vitamine A-zuur. Maar welke exfoliant is nou geschikt voor jouw huid?
Om maar gelijk maar met de deur in huis te vallen: nee, een exfoliant is niet hetzelfde als een scrub. Een exfoliant doet namelijk meer dan alleen dode huidcellen verwijderen. De meeste mensen hebben wel een scrub in huis met een korrel erin. Echter is exfoliëren met een zuur anders dan een scrub. Het zorgt ervoor dat de substantie tussen de dode huidcellen wordt opgelost, zodat deze zelf loskomen van de huid. Hierdoor gaat de huid zich als het ware afpellen en ontdoet zich van de dode huidcellen, die de huid niet nodig heeft. Een laag dode huidcellen zorgt namelijk voor een erg doffe huidteint. De huidbarrière wordt daarmee niet beschadigd, wat overigens wel vaak gebeurt met een scrub. Naast het krijgen van een gladder-, zachter-, frisser- en egaler huidoppervlak, doet een exfoliant nóg meer voor de huid:
Glycolzuur wordt gewonnen uit suikerriet en wordt deels geneutraliseerd toegepast in veel huidverzorgingsproducten. Glycolzuur is de kleinste molecuul onder de Alpha Hydroxy Zuren (AHA’s). Doordat deze molecuul zo klein is, dringt hij dieper door in de huid. Daardoor is het uitermate geschikt voor een doffe- en rokershuid, een fijne huid met beginnende fijne lijntjes en/of al bestaande rimpels. Denk hierbij aan producten, zoals de Foamer 15 van Dermaceutic, de Turn Over van Dermaceutic en meer.
Salicylzuur behoort tot de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s). Salicylzuur is vet oplosbaar en daarom erg geschikt voor een vette- en onzuivere huid. Het dringt namelijk door in de poriën, lost daar opgehoopt talg op en is daarmee één van de beste oplossingen tegen mee-eters, gerstekorrels, ontstekingen en puistjes. Producten die Salicylzuur bevatten zijn de Blemish + Age Cleansing Gel van SkinCeuticals, de Mela Cream van Dermaceutic en meer.
Vitamine A-zuur( ook wel bekend als tretinoïne crème) is een van de weinige crèmes, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het bestaande rimpels vermindert. Omdat het gebruik van vitamine A-zuur nog wel eens wat risico’s met zich kan meebrengen, is vitamine A-zuur alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De cosmetische variant van vitamine A-zuur is Retinol. Retinol is het zusje van tretinoïne crème en bevat dezelfde werkende stof als tretinoïne (vitamine A-zuur), maar dan in minder agressieve vorm. Retinol wordt door de huid omgezet in vitamine A-zuur. Retinol is een mildere variant en de crème kan zonder recept verkregen worden. Toch moet de huid ook wennen aan de crème bij Retinol. Vitamine A-zuur leidt bij een grotere concentraties tot het activeren van de huidcellen en de regeneratie van de huid. Uit onderzoek is gebleken dat 1% Retinol een even goed resultaat geeft als 0,05% tretinoïne crème. Retinol / vitamine A-zuur vermindert rimpels en fijne lijntjes, stimuleert de productie van collageen en elastine. Bovendien werkt het actief tegen acne. Fijne producten met Retinol zijn onder andere Renophase Crème Retinol of Retinol 0,3 van SkinCeuticals.
Niacinamide, oftewel vitamine B3, zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren. Deze natuurlijke huidvetten versterken de barrièrefunctie. Ook werkt Niacinamide als een lichte exfoliant. Het werkt namelijk uitstekend bij een huid die pigmentvlekjes of melasma heeft. Bovendien stimuleert het ook de collageen aanmaak. Het Discoloration Defense Serum van SkinCeuticals en de Ultimate W+ Whitening Toning Lotion van Mesoestetic zijn hier mooie voorbeelden van.
De Retexturing Activator van SkinCeuticals is een herstellend en exfoliërend serum, dat nieuwe celvernieuwing stimuleert en de huidbarrière versterkt voor een gezondere, stralende huid. Dit unieke serum is zeer effectief in het optimaliseren van de toevoer van aminozuren van de huid en het bevorderen van celvernieuwing!
Een exfoliant heeft dus verschillende voordelen voor het verkrijgen van een gezonde en frisse huid. Bovendien behoud je hiermee ook het resultaat en de werking van huidbehandelingen. Kom je er nog niet helemaal uit welke exfoliant het beste past bij jouw huid? Laat het ons dan weten, wij denken graag met je mee!