Het succes van een huidtherapie of injectable behandeling hangt niet alleen af van de producten en/of apparatuur die worden ingezet tijdens de behandeling. De voor- en nabehandeling spelen ook een grote rol hierin. Met een combinatie hiervan worden de mooiste een meest langdurige resultaten behaald.

Waarom de huid voorbereiden?

Wanneer de huid goed wordt voorbereidt op een behandeling, draagt dit al voor ongeveer 30% bij aan het behandelresultaat. Belangrijk om te weten is dat een goed voorbereide huid minder snel een reactie of irritatie geeft. Bovendien is de hersteltijd na een uitgevoerde behandeling ook korter. Daarom adviseren we om de huid thuis voor te bereiden met skincare. Dit zal ongeveer 2 tot 4 weken duren. De huid kan zo langzaam wennen aan actieve ingrediënten. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat een groot deel van dode huidcellen worden verwijderd en de huid in een goede conditie komt. Hierdoor kunnen ingrediënten ook beter worden opgenomen.

Welke producten dragen bij aan het voorbereiden van de huid?

De producten die ingezet kunnen worden zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan een huid gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten, is een huid erg dun en kwetsbaar of juist een dikke rokershuid zijn. Afhankelijk van het doel van de behandeling kan de huid voorbereidt worden. Tijdens het behandelproces kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden: microneedling, peeling en laser. We zullen aan de hand van de verschillende huidtypen een aantal producten benoemen.

Normale/ vette / gecombineerde / dikke huid

Deze huidtypen kunnen over het algemeen wel wat hebben. Om de dode huidlagen als het ware ‘’af te pellen’’ zodat een frisse huid tevoorschijn komt en de huidconditie naar een hoger level te tillen kan er een eerste stap gemaakt worden in exfoliëren. Hiervoor kan je verschillende producten inzetten:

Dermaceutic foamer 5 óf 15 als de huid meer gewend is en de Dermaceutic Light Ceutic. Deze producten worden voor de avond/nacht ingezet. Naast dat je gaat exfoliëren moet de huid goed beschermt worden met antioxidanten op basis van vitamine C en zonbescherming. Een antioxidant kan zijn de SkinCeuticals C E Ferulic, Phloretin CF of Dermaceutic C25 serum.  Vitamine C zorgt ervoor dat pigment wordt onderdrukt, collegeen wordt aangemaakt en de interne bescherming verbetert. Een zonnebrandproduct op basis van minerale filters sluit hier goed op aan: SkinCeuticals Mineral Radiance of Dermaceutic Sun Ceutic. Naast deze musthaves, kan je de huid hydrateren met een product op basis van hyaluronzuur, zoals de SkinCeuticals H.A. Intensifier.

Gevoelige / reactieve / dunne huid

Indien je jezelf in deze type huid herkent is het beter om de huid heel rustig te laten wennen aan producten met actieve werkzame ingrediënten. Over het algemeen is de huidbarriere niet intact. Het is van belang dat de huid meer rust krijgt. De huid voorbereiden kan dan al met een milde exfoliant, zoals de SkinCeuticals Retexturing Activator. Dit product bevat ureum dat zorgt voor lichte exfoliatie, maar ook de vochtbalans in de huid herstelt.  Daarnaast is ook weer een antioxidant en SPF van belang. Als antioxidant kan je kiezen voor de SkinCeuticals Serum 10 (erg gevoelige of jonge huid) of de SkinCeuticals C E Ferulic. Als SPF kan je hieraan toevoegen: SkinCeuticals Mineral Radiance, Dermaceutic Sun Ceutic of SkinCeuticals Ultra Facial Defense. Ook aan deze combinatie van producten is het raadzaam om een hydraterend product toe te voegen om de huidbarrière optimaal te kunnen herstellen en het vochtbalans op peil te houden.

Wat te doen na de behandeling?

Na een behandeling door middel van microneedling, peeling of laser is het belangrijk om te barrièrefunctie te herstellen. Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling mogen producten die exfoliëren door middel van glycolzuur, salicylzuur of retinol enkele dagen of langer niet gebruikt worden. Dit zal de behandelaar nader bespreken. Wat duidelijk is, is dat de huid de behoefte heeft aan herstel. Dit kan je doel met een nabehandelingscrème zoals de Renophase Crème L. Tevens bieden de Dermaceutic Hyal Ceutic of Regen Ceutic ook een uitkomst. Het allerbelangrijkste is beschermen! Dus de antioxidant en zonbescherming die ook als voorbereiding gebruikt dienen te worden, moeten consequent worden ingezet! Na een behandeling is de huid namelijk gevoeliger voor pigmentverschuivingen. De SPF kan meerdere keren per dag worden aangebracht, ook als de zon niet schijnt.