Terug naar overzicht

De top 10 oorzaken van huidveroudering

Iedereen wil zolang mogelijk een frisse en mooie uitstraling behouden. Bepaalde gewoontes en gedrag in ons dagelijks leven zorgen ervoor dat onze huid soms sneller veroudert dan nodig is. Huidveroudering bestaat uit interne en externe factoren die van invloed zijn op de huid. We hebben de top 10 oorzaken voor je op een rijtje gezet, die invloed hebben op het ontstaan van onder andere rimpels, het dunner worden van de huid, pigmentvlekjes en rode bloedvaatjes!

1. UV-straling

De grootste factor voor huidveroudering is UV-straling, waaronder de bekendste; zonlicht! Maar niet alleen zonlicht heeft een directe invloed op je huid. UV-straling is namelijk verdeeld in drie groepen; UV-A , UV-B en UV-C. UV-straling, zichtbaar licht en infraroodstraling zijn in verschillende hoeveelheden aanwezig, hebben verschillende energiewaarden en dringen door tot verschillende huidniveaus. En hebben dus invloed op huidveroudering, omdat het schade veroorzaakt aan cellen.

2. Luchtvervuiling

Onze huid komt veel met vervuilde lucht in aanraking, denk hierbij aan uitlaatgassen of verontreinigde stoffen die laag in de atmosfeer blijven hangen. Uit onderzoeken blijkt dat bepaalde stoffen gemakkelijk de huid kunnen binnendringen en kunnen zorgen voor het ontstaan van ouderdomsvlekken en rimpels.

3. Roken

De huid van rokers wordt gekenmerkt door prominent aanwezige rimpels in het gezicht, vooral rond de mond, op de bovenlip en rondom de ogen. Roken verandert de huidskleur en uitstraling. Sigarettenrook schaadt namelijk de groei van fibroblasten die verantwoordelijk zijn voor aanmaak van collageen. Bovendien zorgt het ervoor dat er een verminderde antioxidant-afweeractiviteit is, waardoor het huidverouderingsproces versnelt.

4. Voeding

Voedingsfactoren en- supplementen kunnen veroudering van de huid beïnvloeden. Een voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten kunnen het verouderingsproces vertragen. Een hoge vitamine C inname wordt geassocieerd met minder rimpels.

5. Stress

Er is klinisch bewijs dat stress de integriteit van de huid aantast, maar niet dat het huidveroudering verergert. Wel is bekend dat stress invloed heeft op verhoogde ontstekingswaarden die invloed kunnen hebben op de huid. Ook is bekend dat stress voor een afname van de oppervlakkige huidbarrière zorgt, waardoor je huid minder weerbaar wordt voor invloeden van buitenaf.

6. Slaaptekort

Slaaptekort heeft invloed op het uiterlijk van het gelaat. De impact van slaapgebrek herkennen we door meer tekenen van veroudering en een verminderde werking van de barrièrefunctie. Hierdoor verdampt er daarnaast sneller vocht uit de huid.

7. Temperatuur van de huid

De normale huidtemperatuur is ongeveer 33 graden Celcius. Hitte is een omgevingsfactor die kan bijdragen aan huidveroudering. Warmte is gegenereerd als gevolg van infraroodstraling en leidt tot verhoging van de huidtemperatuur. Onder invloed van directe infraroodstraling kan de temperatuur van de huid oplopen tot meer dan 40 graden Celcius, vanwege de omzetting van infrarood en warmte. Een acute hitteschok in de huid stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten, het ontstaan van ontstekingscellen en veroorzaakt oxidatieve DNA-schade. Dit kan aangeduid worden als thermische huidveroudering.

8. Afbraak van collageen, elastine en hyaluronzuur

Na ongeveer het 25e levensjaar neemt de hoeveelheid collageen af en kunnen de eerste fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Onder invloed van enzymen worden collageen en elastine afgebroken. Indien er geen goede balans meer is tussen de aanmaak en afbraak van collageen, gaat de huid verouderen en tekenen van verslapping vertonen. Bovendien wordt de huid dunner. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en naarmate we ouder worden wordt hyaluronzuur door allerlei factoren afgebroken. Hyaluronzuur zorgt voor volume in de huid en stimuleert de collageen aanmaak. De eerder genoemde oorzaken hebben ook invloed hierop.

9. De Menopauze

Na de menopauze vermindert het collageengehalte per postmenopauzaal jaar met 2%. De collageenniveaus in de huid hangen samen met oestrogeenniveaus. In de eerste vijf jaar na de menopauze neemt het collageen met maar liefst 30% af. Dit betekent dat na de menopauze de huid erg snel verslapt en droger wordt, er is dan namelijk een oestrogeen tekort.

10. Afname van botstructuur

Naarmate we ouder worden, neemt de botstructuur af. Hierdoor heeft het weefsel minder houvast en is er bovendien een vermindering van diep- en onderhuidsvet. Zwaartekracht gaat ook een rol spelen, waardoor de huid meer verslapt en gaat ‘hangen’.

Hoe kan je ervoor zorgen dat het huidverouderingsproces wordt geremd?

  • De juiste skincare producten te gebruiken die de huidconditie verbetert, collageen stimuleert en de huid beschermt;
  • Door het inzetten een antioxidant kan huidveroudering door UV-straling en luchtvervuiling worden verminderd;
  • De Confidence Booster GLOW behandelingen ondergaan, door middel van oppervlakkige- tot middel diepe peelings, microneedling (RF) en/of laser- en IPL behandelingen. Deze behandeltechnieken kunnen erg goed gecombineerd worden om sneller een optimaal effect te bereiken;
  • Huidtherapeutische behandelingen steunen het gewenste effect van injectable behandelingen. Om het beste resultaat te bereiken adviseren wij zowel huidtherapeutische behandelingen, injectable behandelingen en het inzetten van de juiste skincare, volgens ons unieke concept de Confidence Booster;
  • Laat je voorlichten door onze deskundige en bekwame behandelaren!

Ben jij benieuwd wat onze huidtherapeuten of cosmetisch artsen voor jou kunnen betekenen? Plan dan een vrijblijvend consult in bij één van onze specialisten in onze kliniek in Rotterdam of Nijmegen en zij zullen een passend plan op maat voor jou maken!

06-01-2022
Terug naar overzicht