Rosacea laserbehandeling

 

Lijkt het alsof je altijd bloost? Heb je last van een rode huid in je huid gezicht, voornamelijk op je wangen en neus? Probeer je het te camoufleren maar schijnt het vaak weer door je make-up heen? Dan heb je waarschijnlijk last van rosacea, een chronische aandoening van de huid die verantwoordelijk is voor die felrode kleur. Meestal op de wangen en de neus, maar soms ook op de kin of het midden van het voorhoofd. In het begin lijkt het alsof je bloost, maar de kleur trekt niet zo snel weg als bij normaal blozen. Naast de rode verkleuring kunnen er ook verwijde bloedvaatjes ontstaan, of bulten, puistjes en ontstekingen. Het lijkt soms op acné vanwege de ontstekingen, maar rosacea ontstaat vaak pas tussen het 30e en 50e levensjaar en voornamelijk bij vrouwen. Gelukkig is rosacea goed te behandelen met een laserbehandeling.

Rosacea voor- en na foto

Laserbehandeling rosacea voor- en na foto

Rosacea

Roodheid in het gelaat kan verschillende oorzaken hebben. Rosacea is daar één van, maar een andere veelvoorkomende oorzaak is couperose. De oorzaak van rosacea is onbekend. Wel kan het beïnvloed worden door externe factoren zoals temperatuurschommelingen, zonlicht, kruidig eten en irriterende middelen op de huid. Er zijn verschillende stadia bij rosacea: roodheid/blozende wangen, met vaak ook kleine bloedvaatjes die goed te zien zijn, roodheid en kleine puistjes of grote ontstekingen. In sommige gevallen kan er ook rinophyma optreden, een verdikking van de neus.

Rosacea behandeling – IPL Laserbehandeling

Bij rosacea zie je voornamelijk diffuse roodheid in het gezicht. Dit kunnen we op een veilige manier behandelen met een laser/IPL. Als de roodheid is verminderd kan er aansluitend een behandeling microneedling worden uitgevoerd. Dit simuleert het collageen en elastine in de huid. Dat maakt de huid en de bloedvaatjes weerbaarder waardoor de rosacea meer stabiel blijft. Daarnaast is het productadvies belangrijk. De huid is ontzettend gevoelig en heeft de juiste verzorgende producten nodig. Een beschermende factor is een pre. Naast deze huidbehandelingen om rosacea te verminderen kan door middel van ons advies nieuwe ontstekingen worden tegengegaan. Tijdens het consult wordt uitgebreid besproken of je in aanmerking komt voor een rosacea behandeling. Ook worden er foto’s gemaakt zodat we het eindresultaat kunnen vergelijken. Als voorbereiding op de behandeling mag je enkele weken niet in de zon, zodat de huid haar eigen kleur heeft. Dit komt omdat er tijdelijk lichtere plekken kunnen ontstaan op de huid. Voor microneedling geldt dit ook.

Een volle gezichtsbehandeling duurt ongeveer 30 minuten. In de laser zit een koelsysteem, waardoor de behandeling goed te verdragen is. Het voelt alsof er een elastiekje tegen de huid wordt geschoten. Het is een korte warmtesensatie die direct weer wegtrekt. Alleen de rode vaatjes absorberen het licht van de laser, dus de laser behandelt heel selectief de vaatjes. De micropeeling (met Dermapen of enterpen) duurt ook ongeveer 30 minuten. Er wordt gewerkt met een tussenstof, hyaluronzuur. De Dermapen of enterpen beweegt op en neer en maakt kleine kanaaltjes in de huid. Het voelt licht irriterend en prikkend op de huid, maar het is goed te verdagen. Het stimuleert de doorbloeding, vandaar het warmtegevoel.

Na de Rosacea behandeling

Direct na de laserbehandeling kan de huid rood en warm aanvoelen. De huid kan ook zichtbaar rood zijn en licht opzwellen. Dit is allemaal van tijdelijke aard. Het is mogelijk om de huid na de behandeling extra te koelen tot de ergste warmte verdwijnt. Het is belangrijk om nooit direct ijs op de huid te leggen: gebruik een coolpack. Bij de behandeling van vaatjes op de neusvleugels en wangen kan er een mini korstje ontstaan. Dat is een normaal proces. Ga niet krabben, het korstje moet er vanzelf afvallen. De laserbehandeling moet na 3-4 weken worden herhaald. In totaal zullen er zo’n 4-6 behandelingen nodig zijn voor het mooiste resultaat. Wel kunnen er nieuwe vaatjes ontstaan en adviseren we de behandeling jaarlijks te herhalen om de egale huid te behouden. Na de laserbehandeling kunnen de microneedlingbehandelingen worden opgepakt. Er zijn 3-6 behandelingen nodig om de huid te versterken. Direct na de behandeling kan de huid rood zijn, dit houdt maximaal 24 uur aan. Koelen is hierbij niet nodig. Vrijwel iedereen pakt na deze behandelingen zijn dagelijkse activiteiten weer op. Direct na de behandeling kunnen we het gebied camoufleren met mooie mineralen make-up van Mineralogie.

Egale huid met minder roodheid

Rosacea is helaas niet definitief te genezen, maar door middel van de behandeling kunnen de symptomen goed worden behandeld waardoor de conditie van de huid sterk vooruit gaat. De algemene roodheid van de huid vermindert en de huid wordt egaler. Ook wordt de ontwikkeling van nieuwe vaatjes voorkomen. Om een goed resultaat te behouden adviseren we de behandeling jaarlijks te herhalen en de juiste skincare te gebruiken.