Terug naar overzicht

Wat kan ik doen tegen grove of verstopte poriën?

Poriën zijn onmisbaar voor een mooie en gezonde huid, maar soms kunnen ze ook voor problemen zorgen. Grove poriën kunnen duidelijk zichtbaar zijn op de huid of ze kunnen verstoppen met talg. Wij vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over het voorkomen of behandelen van grove poriën!

Wat zijn poriën eigenlijk?

Via onze poriën wordt talg (huidvet) over de huid verspreid. Zonder talg zou onze huid droog en vatbaar worden voor huidaandoeningen en infecties. Een normale talgproductie vloeit over de huid, waardoor er een mooie barrière ontstaat. Wanneer dit proces niet in balans is, kunnen poriën gaan verstoppen. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormonale schommelingen of een opstapeling van dode huidcellen, ook speelt aanleg vaak een rol. Door de verstopping van poriën kunnen de poriewanden oprekken. Grove gezichtsporiën zijn dus kleine openingen in de huid en zijn vaak gevuld met talg. Dit kan erg storend zijn.

Wat zorgt ervoor dat poriën meer zichtbaar zijn?

  • Verlies van elasticiteit en spanning van de huid;
  • De grootte van de haarzakjes zorgen vaak ook voor meer grove poriën;
  • Genetische aanleg;
  • Acne;
  • Zonschade;
  • Vitamine A tekort;
  • Talgproductie en poriegrootte nemen substantieel tijdens de ovulatiefase en menstruatiecyclus van de vrouw toe.

Het is algemeen bekend dat huidveroudering en chronische zonschade voor verstoring van het collageen en elastine-raamwerk zorgt, waardoor de huid minder veerkrachtig wordt. Ook de menopauze speelt een grote rol in het huidverouderingsproces, waardoor de huid verslapt en daarmee de poriën meer zichtbaar worden.

Welke behandelingen zijn geschikt?

Behandelingen voor grove poriën in het gezicht zijn in de eerste plaats meestal gericht op de talgproductie verminderen, de huid te verjongen/verstevigen en het verfijnen van de grootte. Er zijn verschillende behandelmethoden om de poriënstructuur te verfijnen. Hierbij kun je denken aan peelings, microneedling (RF) en lasertherapie door middel van de gefractioneerde laser. In veel gevallen werken wij met een combinatie van de behandelmethodes om een zo mooi mogelijk resultaat te behalen. Afhankelijk van welke huidzone(s) worden behandeld, kan dit ingedeeld worden om zo een passend behandelplan te kunnen opstellen, ook wel de Confidence Booster GLOW behandeling genoemd. Onze huidtherapeuten bespreken tijdens een consult altijd samen met jou de mogelijkheden door.

Wat kun je zelf doen aan grove of verstopte poriën?

Exfolianten & reiniging

Wanneer je echt last hebt van verstopte poriën, kun je dit verminderen door gebruik te maken van producten met salicylzuur/glycolzuur of een vitamine A-zuur/retinol. Salicylzuur kan in het huidvet doordringen en werkt in tegenstelling tot glycolzuur ook in de porie. Fijne producten met salicylzuur zijn onder andere de Blemish + Age Cleanser van SkinCeuticals en de Mask 15 van Dermaceutic. Door te exfoliëren en de huid te stimuleren tot celdeling en collageen- en elastine aanmaak, zorg je ervoor dat het bindweefsel stevig blijft en de huidstructuur zal gaan verfijnen. Een mooi ingrediënt hiervoor is vitamine A-zuur/retinol.

Echter dien je met dit ingrediënt op te passen in de zomerperiode, omdat het de huid lichtgevoelig maakt en kan zorgen voor irritatie in combinatie met fel zonlicht. Wanneer je direct zonlicht niet kunt vermijden, kun je dit beter niet in de zomer gebruiken. In combinatie met een goede antioxidant en zonbescherming, kun je in de zomerperiode kiezen voor een product dat glycolzuur bevat, zoals bijvoorbeeld de Foamer 15 van Dermaceutic of de Glycolic 10 Renew Overnight van SkinCeuticals. Glycolzuur zorgt ook voor stimulatie van de celdeling en het stevig houden van de bindweefsellaag. Door het gebruik van glycolzuur kun je de huid op een veilige manier egaler, gladder en frisser maken. Bovendien worden oppervlakkige pigmentvlekken ook vermindert.

Huidveroudering tegengaan

Door verslapping van de huid kunnen poriën ook groter worden, daarom is het van belang om de huid te weren tegen invloeden van buitenaf. Dit kan door elke dag een hoog geconcentreerde antioxidant te gebruiken in combinatie met een zonbescherming. Dit is het gouden duo om huidveroudering tegen te gaan.

Wil jij je laten informeren over de beste behandeling en/of skincare routine voor jouw huidtype? Neem dan contact op met onze kliniek of kom langs in Rotterdam, Nijmegen of Den Haag!

07-01-2022
Terug naar overzicht