Terug naar overzicht

Hoe slecht is de zonnebank voor je huid?

Wil jij alvast een beetje een kleurtje voordat je op vakantie gaat? Of hou jij graag het gehele jaar door je teint bij? Er zijn meerdere redenen voor het bezoeken van de zonnebank. Veel mensen doen het met name voor de ontspanning en het gevoel van licht en warmte op de huid. Bovendien blijkt uit onderzoek dat men een getinte huidskleur over het algemeen aantrekkelijker vindt. Maar hoe slecht is de zonnebank nou echt voor je huid?

Zonnebank en huidkanker

Zonnebanken is een bekende risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de zonnebank in het verleden het risico op huidkanker met 20% verhoogde en elke extra zonsessie per jaar het risico met 1,8% verhoogd. Nog steeds neemt het aantal gevallen van huidkanker wereldwijd toe. De gevaren van de zonnebank zijn daarentegen hetzelfde als de gevaren van de zon. Je dient je huid dus altijd goed te beschermen!

Teveel UV-A straling

Onder de zonnebank worden we blootgesteld aan UV-A- en UV-B-straling. Alleen is de dosis UV-A straling bij de zonnebank een stuk hoger dan in de zon. Natuurlijk heb je bij de zonnebank verschillende sterktes, maar het kan wel oplopen tot 10 tot 15 keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. En je kunt natuurlijk wel raden dat dit niet heel goed is voor je huid. De A van UV-A kun je linken aan ‘Aging’, en is verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering. De B van UVA-B staat voor ‘Burning’ en is verantwoordelijk voor de oppervlakkige verbranding van de huid. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een bruine kleur.

Beschadiging van de huid

Veel zonnebanken stralen alleen of bijna alleen maar UV-A-licht uit. UV-A leidt tot huidveroudering en tot huidkanker. Juist door UVB-straling ontwikkelt de huid een natuurlijke beschermingsmechanisme tegen UV-straling, doordat de huid zich dikker maakt en dus weerbaarder wordt. Echter biedt deze bescherming niet de volledige weerbaarheid, waardoor je alsnog kunt verbranden. Het risico door onder de zonnebank te gaan, is dat je in een hele korte tijd aan een enorme hoge dosis UV-straling wordt blootgesteld. Uiteindelijk verdwijnt het mooie bruine kleurtje en blijft een beschadigde huid achter. Deze huidschade komt vroeg of laat tot uiting. Het bindweefsel wordt aangetast en de huid zal ook minder veerkrachtig worden.

Maak je meer vitamine D aan door onder de zonnebank te gaan?

Ook blijkt dat men onder de zonnebank gaat voor vitamine-D. Door gebruik te maken van de zonnebank kan de huid inderdaad wat vitamine-D aanmaken. Echter verschilt dit erg tussen de apparaten en is het de vraag of dit daadwerkelijk voldoende is. Uit onderzoek blijkt ook dat het een korte piek geeft, maar dat het vitamine-D gehalte ook snel weer afvlakt. Naast dat de zon vitamine-D aanmaak stimuleert, kun je vitamine-D supplementen slikken en kijken naar je voeding. Dit is beter dan een enorme dosis aan UV-straling op de huid te krijgen. De zonnebank is dus niet de manier om dit voor elkaar te krijgen.

Heb jij huidschade opgelopen door de zonnebank of veelvuldige blootstelling aan de zon? Wil je graag dat je huid er weer fris, egaal en jonger uit gaat zien? Er zijn verschillende behandelmethoden voor verschillende indicaties, waardoor je huid er weer gezond uit kan zien. Geen plekjes, vlekjes meer en stimulatie van een stevige veerkrachtige huid. Onze huidtherapeuten kunnen jou hierbij helpen en adviseren!

07-01-2022
Terug naar overzicht