Hoe weet je of een cosmetisch arts bekwaam is?
Terug naar overzicht

Hoe weet je of een cosmetisch arts geschikt is?

Je hebt de beslissing genomen om naar een cosmetische kliniek te gaan voor een injectable behandeling met botox en/of fillers. Deze keuze heb je misschien gemaakt, omdat je je stoort aan een ingevallen gezicht, een vermoeide of boze uitstraling, of bepaalde kenmerken in je gezicht wil verbeteren. Nu eenmaal de keuze is gemaakt, is het belangrijk om na te denken over de volgende vraag: ‘waar ga ik heen voor mijn behandeling?’. Er zijn tegenwoordig veel cosmetische klinieken en artsen te vinden. Om hier duidelijkheid in te krijgen, zijn wij het gesprek aangegaan met Cosmetisch Arts KNMG Anna.

Wat is belangrijk in de zoektocht naar een goede kliniek en/of arts?

“Wat heel belangrijk is, is dat je een goed gevoel hebt bij je arts en dat je vertrouwen in diegene hebt. Dat vertrouwen krijg je onder andere door; het bekijken van voor- en na foto’s van de arts of kliniek, het lezen van reviews via kliniekervaringen.nl en of een cosmetisch arts bekwaam is. Wanneer je vervolgens een arts hebt geselecteerd, is het belangrijk om op een eerste consult te gaan. Wanneer je te maken hebt met een ervaren en bekwame arts, zal diegene naar jouw hele gezicht kijken en niet enkel naar het gebied waar jij denkt hulp bij te kunnen gebruiken. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen, wordt een behandelplan opgesteld. Het kan dus voorkomen dat de arts in kwestie meerdere behandelingen adviseert. Laat je tijdens zo’n consult goed informeren en bespreek al je vragen, eventuele angsten en wensen met de arts.”

Hoe kom je erachter of een cosmetisch arts bekwaam is?

“Soms is het lastig voor de klant om erachter te komen of een cosmetisch arts een goede cosmetisch arts is, en of de kliniek waar je naartoe gaat ook voldoet aan de hoogste kwaliteit eisen. Waar je het beste op kunt letten is of de arts een specifieke titel heeft. In de cosmetische geneeskunde betekent dit dat de artsen die gecertificeerd zijn de titel ‘Cosmetisch Arts KNMG’ dragen. Aan deze titel kun je als klant zien dat de arts voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan het vak. Dit houdt in dat de arts bekwaam is, voldoende is opgeleid en flink wat vlieguren gemaakt heeft. De ervaring van een Cosmetisch Arts KNMG is ontzettend groot en breed, zodat je meteen weet dat je een goed en gericht advies krijgt.”

Jij hebt ook de titel Cosmetisch Arts KNMG, wat houdt dit precies in?

“Zo’n titel wil zeggen dat de arts is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Dit betekent dat er wordt gehandeld volgens duidelijke richtlijnen die zijn opgesteld, waarbij ook kennis en ervaring onderling wordt gedeeld om het niveau van artsen te allen tijde op te tillen en te onderhouden. Daarnaast organiseert de NVCG jaarlijks een congres voor alle KNMG artsen en vinden er meerdere algemene ledenvergaderingen plaats per jaar om up-to-date te blijven over alle ontwikkelingen binnen de cosmetische geneeskunde. Maar ook om het profielspecialisme Cosmetisch Arts KNMG verder bekend te maken.”

Wat moet een arts doen om deze titel te krijgen?

“Er zijn veel artsen die het keurmerk nog niet hebben, maar wel in aanmerking komen voor de titel Cosmetisch Arts KNMG. Vanaf 1 juli 2019 is het een beschermde titel en zitten we momenteel in een overgangsfase. Hiervoor is de zogenoemde ‘overgangsregeling’ in het leven geroepen. De overgangsregeling toetst artsen die voldoen aan de eisen van het keurmerk, zoals het aantal gemaakte ‘vlieguren’, een groot en breed scala aan succesvol uitgevoerde behandeling en moeten een visitatie ondergaan, waarin de arts wordt getoetst en een aantal behandelingen moet laten zien. Artsen die hieraan voldoen, kunnen tot 1 juli 2022 in aanmerking komen voor de titel Cosmetisch Arts KNMG. Na deze datum moet elke arts die deze titel wil dragen een officiële opleiding volgen die wordt ondersteund door de SOCG. De SOCG faciliteert en stimuleert de samenwerking tussen de opleidingsinstituten.”

En moet je ook nog iets doen om deze titel te behouden?

“Om de titel KNMG te kunnen behouden, word je als cosmetisch arts om de vijf jaar gevisiteerd. Dit houdt in dat er wordt gekeken of de arts nog voldoet aan de eisen van de NVCG. Daarnaast moet de arts genoeg nascholingsuren aantonen. Hiermee worden nationale en internationale congressen, deelnames aan workshops en lezingen mee bedoeld, waar artsen punten mee behalen. Dit is erg belangrijk om de kwaliteit op het hoogste niveau te houden. Om de vijf jaar moet elke KNMG arts 200 punten hebben behaald om te kunnen aantonen dat hij of zij zichzelf verder bekwaamd in de cosmetische geneeskunde.”

Kun je als cosmetisch arts ook zonder de titel KNMG lid zijn van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG)?

“Nee, vanaf 1 juli 2022 mogen alléén nog maar geregistreerde cosmetisch artsen KNMG lid zijn van de NVCG. Dit betekent dat er echt een lijn wordt getrokken tussen cosmetisch artsen met de titel KNMG en zonder de titel. Door de overgangsregeling hebben cosmetisch artsen de kans om de titel nog te behalen en lid te worden of te blijven. Voor artsen die ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de overgangsregeling of die er niet voor in aanmerking komen, mogen na midden 2022 geen lid meer zijn van de NVCG.”

En wat houdt dit in voor klanten?

“Vanaf dat moment is het voor klanten veel overzichtelijker, omdat het verschil duidelijk is tussen een injectable arts en een gecertificeerde Cosmetisch Arts KNMG met de officiële titel. Wanneer je dan voor een Cosmetisch Arts KNMG kiest, weet je dat je een bewezen goede en gecertificeerde behandelaar hebt. Als je kiest voor een injectable arts zonder een titel, is het onzeker of deze arts beschikt over voldoende ervaring. Dit komt doordat men door de enorme hoeveelheid injectable artsen niet meer kan meten hoeveel kennis en ervaring de desbetreffende arts heeft. Ook is het onzeker hoeveel succesvolle behandelingen zijn uitgevoerd en of de arts een opleiding heeft gevolgd of alleen een paar workshops.”

Hoe draagt deze titel bij aan de veiligheid en kwaliteit van behandelingen?

“De arts heeft veel ervaring in verschillende behandeltechnieken, maar ook in de omgang met allerlei producten. Daarnaast beheerst een Cosmetisch Arts KNMG een breed scala aan behandelingen. Hoe meer ervaring men heeft, hoe groter de veiligheid en kwaliteit van de zorg. Als we het hebben over veiligheid, denken mensen vaak aan het product zelf. Maar het gaat bij injectable behandelingen ook om de behandel- en injectietechniek van de arts. Het is belangrijk om bekend te zijn met alle technieken en te weten wanneer deze techniek toegepast moet worden, waar en bij wie. Want niet elke injectietechniek is geschikt of veilig voor elke klant en daarom is het heel belangrijk voor de arts om dat te kunnen herkennen en toe te kunnen passen op de juiste manier.”

En hoe kun je dit herkennen als arts?

“De anatomie van het menselijk gezicht kennen, speelt een cruciale rol in de veiligheid van behandelingen. Elke arts in Nederland zou als het ware door de huid heen moeten kunnen kijken om een behandeling op een veilige manier uit te voeren. Voor cosmetisch artsen is het heel belangrijk om deze kennis up-to-date te houden. Zo biedt de Van Rosmalen Kliniek het jaarlijkse programma ‘Skin Deep Anatomy’ aan. Dit is een hands-on training waar dagelijkse injectable behandelingen worden geoefend op kadavers en waar de anatomie van het gezicht uitvoerig besproken wordt. Een gouden combinatie van anatomie en techniek is de rode draad. Deze training is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en jarenlange ervaring van gecertificeerde cosmetisch artsen en dermatologen NVCG.”

Ben jij benieuwd wat onze cosmetisch artsen KNMG voor jou kunnen betekenen? Boek dan een vrijblijvend consult in Rotterdam, Nijmegen of Den Haag.

07-01-2022
Terug naar overzicht