Zie jij dagelijks in de spiegel sporen van de overgang? En voel je je hierdoor niet helemaal lekker in je vel? Door een regelmatig bezoek bij de huidtherapeut en cosmetisch arts KNMG kun je als het ware de tijd stilzetten. Door behandelingen die de celvernieuwing en collageen en elastine aanmaak stimuleren wordt er gezorgd dat jouw huidconditie verbetert en op peil blijft. Bovendien krijgt de huid meer volume, waardoor het steviger zal zijn. En dat is nodig want tijdens de menopauze heeft je huid veel te verduren.
Maar ook voor de vrouwen die nog niet in de menopauze zitten of er al uit zijn, zijn deze behandelingen interessant. Door je huid preventief te laten behandelen zorg je ervoor dat jouw huid niet als het ware ‘’instort’’ als je door de menopauze bent gegaan. En door je huid na de menopauze te behandelen kun je toch nog voor huidverbetering zorgen door de collageen aanmaak in je huid te stimuleren.
Microneedling zorgt voor een stralende en egale huid. Het maakt piepkleine gaatjes in de huid, waardoor het natuurlijk herstel van de huid op gang komt en daarmee collageen en elastine wordt gestimuleerd. Daarnaast bevordert het de bloedtoevoer in de huid. Eveneens zorgt het voor een verbeterde opname van actieve ingrediënten om de huid intensief te verbeteren.
RF genereert warmte afhankelijk van de weerstand van het weefsel. Het stimuleert het herstructueren van collageen en elastine. Dit resulteert in verbetering van de huid en zorgt voor vermindering van rimpels. Microneedling RF richt zich op verschillende niveaus van de huid zonder warmteschade aan het huidoppervlak te veroorzaken. Door middel van microneedling RF wordt er een exacte hoeveelheid RF-energie op nauwkeurige diepte rechtstreeks in de huid gebracht. Dit zorgt ervoor dat het collageenbedje in de diepte en de huidstructuur oppervlakkig verbeteren.
Een peeling is in staat om de oude huidcellen die niet nodig zijn te verwijderen en het huidstructuur daarmee te verbeteren. In combinatie met de menopauze krijg je een algeheel verslechterd huidbeeld. Je hebt verschillende soorten peelings die in staat zijn om oppervlakkig tot diep in de huid door te dringen. Peelings zetten de huid aan tot celvernieuwing, aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur. H
Indien je botox en filler behandelingen ondergaat, is het zeer geschikt om een peeling voorafgaand te laten toepassen. Het zorgt er namelijk voor dat de cosmetisch arts beter de huid in kan om het product nog mooier in de huid te leggen en het resultaat is langer zichtbaar.
Door de huid te behandelen met injectables (fillers en botulinetoxine) verbetert de kwaliteit van de huid. Een filler met hyaluronzuur stimuleert bindweefselcellen die collageen en elastine aanmaken, brengt volume en elasticiteit terug in de huid en laat rimpels vervagen. Fillers worden rechtstreeks onder de huid in het vetweefsel ingebracht of onder de spieren onder het bot om de wangen en holle slapen te behandelen. De behandeling duurt 15-30 minuten en is nagenoeg pijnloos. Met Botuline Toxine injecties, oftewel botox behandelt de arts expressierimpels om spierspanning te verminderen. Zo kan de huid weer ontspannen en zich herstellen. Het resultaat van injectables is een zachtere gezichtsuitdrukking en frisse uitstraling.
De menopauze veroorzaakt een oestrogeen tekort en versnelt daardoor de leeftijd van de huid. Veelvoorkomende symptomen zijn een droge huid, verminderde stevigheid, elasticiteit, talgproductie, huiddikte, collageen en elastinevezels. Waardoor de huid meer rimpels en huidverslapping gaat tonen. Huidveroudering is het resultaat van een combinatie van chronologische-, omgevings-, genetische- en hormonale factoren. Bij vrouwen is de menopauze een belangrijk keerpunt in het leven dat wordt gekenmerkt door een afnemende eierstokfunctie en verlaagde serum-oestrogeenspiegels rond de leeftijd van 50 jaar oud. Oestrogenen zijn steroïden die worden gesynthetiseerd uit cholesterol in de eierstok bij premenopauzale (voor de overgang) vrouwen en postmenopauzaal (na de overgang) in het perifere weefsel. Ze hebben belangrijke en diverse functies in het lichaam zowel bij mannen als vrouwen met betrekking tot de skeletspieren, botten, hersenen, vetweefsel, het vaatstelsel en de huid.
Wij zullen ons nu voornamelijk richten op de huid. Normaal gesproken vormen oestrogenen de huidfysiologie, gericht op opperhuidcellen, bindweefselcellen, pigmentcellen, haarzakjes en talgklieren. Ze verbeteren zelfs de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten. Bovendien helpt oestrogeen de huid vocht vast te houden en te herstellen door de talgafscheiding te bevorderen. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat hyaluronzuur in de lederhuid behouden wordt, waardoor de huid gehydrateerd blijft en daardoor de huid barrière verbetert.
Na de menopauze krijg je een oestrogeen tekort, waardoor je meer tekenen van huidveroudering gaat zien. Door dit tekort vermindert de afweer tegen oxidatieve stress door invloeden van buitenaf. De beschermfunctie van de huid wordt aangetast en de huidveroudering wordt geassocieerd met onder andere een verstoorde wondgenezing, haaruitval en pigmentveranderingen. Bovenal vermindert de huiddikte bij de vrouw per postmenopauzaal jaar met 1,1% en het collageengehalte met 2%. De collageenniveaus in de huid, met type I (80%) en type III (15%) als de meest prevalente, hangen samen met oestrogeenniveaus. In de eerste vijf jaar neemt het type I en III collageen met maar liefst 30% af na de menopauze, wat overeenkomt met de vermindering van het bot massa waargenomen bij postmenopauzale vrouwen. Dit betekent dat je zowel vermindering van bot als collageen hebt, waardoor huidverslapping nog sneller zichtbaar wordt! De afname van huiddikte en collageengehalte staat in verhouding met de periode van oestrogeen tekort in plaats van het aanhouden van de chronologische leeftijd.
Voor een optimaal resultaat om huidveroudering door de menopauze tegen te gaan combineer je huidtherapie en cosmetische behandelingen met de juiste skincare voor jouw huid. Zo stimuleer je de huid tot optimale vernieuwing en versteviging. Er zijn tal van combinaties van behandelingen mogelijk, het gaat erom wat jouw huid nodig heeft. Dit noemen wij in de Van Rosmalen kliniek het behandelplan op maat. Ben jij in of al uit de overgang en wil je jouw huid weer laten stralen? Of wil je preventief met je huid aan de slag gaan? Maak dan een afspraak voor een eerste consult. De Van Rosmalen kliniek is aangesloten bij de NVCG en onze artsen dragen de titel cosmetisch arts KNMG. Samen met jou bespreken ze graag de mogelijkheden om langer te genieten van een mooie huid.