Spataderen verwijderen

“Spataderen zijn verwijde beenvaatjes die esthetische zorgen en fysieke klachten zoals pijn en zwelling kunnen veroorzaken.”

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn vaatjes, voornamelijk in de benen, die zijn verwijd omdat de kleppen in de vaatjes niet meer goed functioneren. Hierdoor blijft het bloed langer hangen in de vaatjes en wordt door de toegenomen druk op de vaatwand, het vaatje steeds wijder.

Vaak vinden mensen het uiterlijk van spataderen onaantrekkelijk. Daarnaast kunnen spataderen klachten veroorzaken zoals vermoeidheid en het gevoel van zware benen. Naarmate dit proces vordert, kunnen er ernstigere symptomen optreden, zoals pijn, zwelling van de benen (oedeem) en huidveranderingen, die vaak beginnen als een donkere verkleuring rond de binnenkant van de enkel. In de meest ernstige gevallen kunnen er zelfs open wonden ontstaan.

Behandeling kan zowel om cosmetische als medische redenen wenselijk zijn. Bij aanwezigheid van klachten zoals pijn en oedeem, of bij huidveranderingen, kan een behandeling mogelijk door de zorgverzekering worden vergoed. Het is belangrijk om te weten dat we bij de Van Rosmalen Kliniek niet verzekerde zorg leveren.

In de kliniek bieden wij twee behandelingen aan:

  • Voor het verwijderen van spataderen: Flebectomie volgens de Müller methode
  • Voor het verwijderen van besenreiser (takkenbosvenen): Sklerotherapie

Je leest op deze pagina meer over de verschillen tussen de indicaties en behandelingen.

Boek je online consult in
Het probleem Het probleem

Heb jij last van spataderen of wellicht kleine blauwe vaatjes die een netwerk vormen (besenreiser) op je been? Wij bieden meerdere effectieve behandelingen hiervoor. Lees gauw verder!

 

 

Behandelingen voor spataderen of besenreiser De behandeling

Overweeg je om je spataderen te laten verwijderen? Als je de keuze voor deze ingreep hebt gemaakt, is het onze taak om je perfect te begeleiden. We begrijpen dat dit een spannende stap kan zijn, daarom nemen we graag de tijd om aandacht te besteden aan jouw verhaal.

Flebectomie volgens de Müller methode

Tijdens het consult wordt je uitgebreid onderzocht en zal er ook een echografie plaats vinden. De arts zal samen met jou kijken naar de mogelijkheden. De beoordelingen van de stamvene in de lies en de diepe vene (die het bloed terugbrengt naar het hart) met echografie is essentieel om te beoordelen of een spatader operatie effectief en veilig doorgevoerd kan worden in de kliniek. Als de stamvene is aangedaan, zal deze eerste behandeld moet worden voordat we de zijtakjes kunnen behandelen, hiervoor zullen we je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Als je al behandeld bent aan de stamvene en je wil de nog zichtbare zijtakjes laten behandelen, of als je al elders een echo van het been en de stamvene hebt gehad en je kan op papier laten zien dat het alleen gaat om behandeling van de zijtakjes, is het eerste consult kostenloos.

Bij de flebectomie volgens de Müller methode wordt er middels kleine sneetjes in de huid en met haakjes die onder de huid gaan, de spatader uit het wondje getrokken en dan afgebonden. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Daarna moeten er gedurende minstens twee weken steunkousen worden gedragen.

Sklerotherapie voor besenreiser

Overweeg je de Besenreiser te laten behandelen? Tijdens het eerste vrijblijvende consult zal de arts samen met jou kijken naar de mogelijkheden. Soms is er geen sprake van Besenreiser, maar van teleangiëctastieën of van reticulaire venen. Skleroseren is dan niet altijd de aangewezen methode. Zo bestaat er ook een laser behandeling.

Bij het scleroseren wordt met een kleine naald een etsende vloeistof (Lauromacrogol 400/ Aethoxysklerol®)  in de venen gespoten die zich dan verspreid langs de ‘takken’ van de Besenreiser en zorgt dat de vaatjes zich sluiten. Er is een maximale hoeveelheid Lauromacrogol die je per dag mag ontvangen, hierdoor zijn soms meerdere behandelingen noodzakelijk.

Na de behandeling tegen spataderen of besenreiser Na de behandeling

Na de ingreep ontvang je van ons nazorginstructies. Het is belangrijk om deze goed door te nemen en op te volgen, zodat het herstel van de flebectomie of het scleroseren goed verloopt.

Over het algemeen wordt de ingreep niet als pijnlijk ervaren. Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan er een trekking gevoel ontstaan. Je kunt hiervoor gewoon een paracetamol innemen om van dit gevoel af te komen. Verder kunnen er wat nabloedingen gaan opspelen. Maak je hier vooral geen zorgen om, dit is volkomen normaal op de eerste dag na de ingreep.

Een dag na de ingreep kom je in de kliniek langs voor een wondcontrole. Na ongeveer een week volgt dan de tweede controle het verwijderen van de hechtingen. Nadat deze zijn verwijderd, is het litteken zichtbaar.

In tegenstelling tot de eerste week, waarbij je dagelijks progressie ziet van het herstel, zul je vanaf dit punt per week of per maand de littekens mooi zien genezen. Bij de flebectomie blijft soms een wit lijntje zichtbaar op het been.

Na het aanleggen van de steunkousen zal gevraagd worden om 30 minuten te lopen bij de praktijk. Bij het scleroseren is het belangrijk om de weten dat er een bruine verkleuring van de huid kan ontstaan, deze gaat meestal vanzelf weer weg. Bij vragen over de nazorg en het herstel zijn wij altijd per mail of telefonisch bereikbaar!

Het resultaat na een spatader behandeling Het resultaat

Het succes van de ingreep is sterk afhankelijk van het correct dragen van de steunkousen (compressietherapie). Mocht je hier vragen over hebben, dan zijn wij altijd beschikbaar om deze te beantwoorden.

Resultaat Flebectomie

Na een flebectomie dienen de kousen minstens een week tot mogelijk vier weken gedragen te worden afhankelijk van de genezing. De blauwe plekken / donkere verkleuring van de huid kan langere tijd aanhouden, maar zal binnen een paar maanden wegtrekken. Dit is onderdeel van het genezingsproces en afhankelijk van hoe uitgebreid het probleem en dus de behandeling is.

Resultaat Skleloseren

Na het skleroseren van Besenreiser dienen de kousen een week gedragen te worden. Het effect is al direct zichtbaar.

De tarieven Tarieven

De kosten voor het verwijderen van spataderen.

De prijzen

Behandeling
Prijs
Consult spataderen inclusief echografie
Gratis

Flebectomie Spataderen

Behandeling
Prijs
Müller
Vanaf €450,-

Scleroseren Besenreiser

Behandeling
Prijs
Scleloseren
Vanaf €190,-

Medische steunkousen

Aantal
Prijs
Per stuk
€45,-
Leer ons kennen! Over ons
Leer ons kennen