Terug naar overzicht

Zo laat jij je huid ook in koude maanden stralen!

Ook in de koude maanden is het enorm belangrijk om goed voor onze huid te zorgen.

Huidveranderingen in herfst en winter

In de herfst- en de wintermaanden heeft onze huid heel wat te doorstaan, een gure wind, kou, regen en een loeiende verwarming. Dit merk je waarschijnlijk ook dat je huid verandert. Het heerlijke zomerse tintje verdwijnt en maakt plaats voor een wat doffere en drogere huid. Je huidbarrière tast langzaamaan steeds meer aan waardoor er meer vochtverlies optreedt. De huidconditie verslechterd door hydratatie tekort, omdat de huid ons niet goed meer kan beschermen. En dit is juist een van de belangrijkste functies van de huid: ons te beschermen tegen alles wat erop af komt.

Als we ouder worden wordt de huid minder elastisch, het houdt minder vocht vast en de huid wordt droger. Hierdoor verouderd de huid nog sneller en worden ook lijntjes meer zichtbaar. Naast dat je huid droger wordt in de koude maanden, is de zomer ook een belangrijke factor. De huid komt veel in aanraking met UV-straling. Dit zorgt ervoor dat de huid meer pigment gaat aanmaken om ons te kunnen beschermen. Naast dat er meer pigment wordt aangemaakt wordt de huid ook dikker om ons nog beter te kunnen beschermen. Door te veel UV-straling kan er verstoringen optreden in de huid, waardoor onder andere pigmentvlekken, rode bloedvaatjes en huidverslapping ontstaan.

Hoe kan je er voor zorgen dat jouw huid het hele jaar in topconditie blijft, ook in de koude maanden van het jaar?

De allereerste stap is de huid opfrissen. Dit kan je zelf al heel goed thuis doen met exfoliërende producten. Door te exfoliëren wordt de huid gladder en krijgt het een meer frisse uitstraling. Dode huidcellen worden verwijderd, oppervlakkig pigment wordt aangepakt en het zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd.  Dit kan perfect bereikt worden met de Foamer 15 en Light Ceutic van Dermaceutic. Beide producten bevatten glycolzuur. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid gestimuleerd wordt tot celvernieuwing. Tevens bevat het glycerine en kokosolie welke voor een vochtinbrengend laagje op het huidoppervlak zorgen zodat de huid niet uitdroogt. Bovendien bevat de Light ceutic actieve ingrediënten zoals fytinezuur en vitamine C die specifiek werken op vermindering van oppervlakkig pigment, anti-oxidatie en stimulatie van collageen.

Producten met retinol

Ook vitamine A zuur of retinol kan heel goed toegepast worden tijdends de koude maanden. Het is een krachtig ingrediënt welke het bindweefsel verstevigt. Het zorgt namelijk voor een versnelde celdeling en zorgt voor herstel van huidschade. Om te beginnen met een retinol, kan goed gestart worden met de Activ retinol 0.5 van Dermaceutic of SkinCeuticals Retinol 0.3. Als je huid al meer zuren gewend is dan kan je ook kiezen om een stapje hoger te gaan naar de Activ retinol 1.0 Dermaceutic of Renophase Crème Retinol. Aan deze creme is 2,5% retinol en 8% glycolzuur toegevoegd.

Bescherming van de huid

Nu het oppervlakkige laagje van de huid wordt gehaald door te exfoliëren, kan de huid wat kwetsbaarder worden voor externe invloeden van buitenaf. Hiermee bedoelen we UV-straling, ozon, luchtvervuiling en zichtbaar licht. Als deze factoren te veel invloed hebben op de huid ontstaan er huidproblemen zoals pigmentatie, rode bloedvaatjes, droogheid, rimpels, ontstekingen etc. doordat er celschade optreedt. Vandaar dat een anti-oxidant erg belangrijk is. Een anti-oxidant bevat een hoge concentratie vitamine C. Wat doet een anti-oxidant voor je huid? Het versterkt de interne bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het neutraliseert vrije radicalen en zorgt ervoor dat de huid weer in een topconditie komt. De C E ferulic van SkinCeuticals is hier een perfect voorbeeld van. Om het helemaal af te maken moet er een zonbescherming met factor 50 aan toegevoegd worden, bijvoorbeeld een Sun Ceutic SPF 50.

Hydrateren van de huid in de winter

Nu mist er nog een moisturizer. Een product die de huid goed gaat hydrateren om dat droge trekkerige gevoel weg te nemen. De Hyal Ceutic is hiervoor een goede crème. Het bevat o.a. hyaluronzuur, aloë vera, vitamine E, shea butter en jojoba-olie. Dit alles bij elkaar zorgt voor een waterbindende capaciteit, verzachting, kalmering, herstellend vermogen en bescherming van de huid. Al met al een versterking van de huidbarrière. Een wat vollere variant van de Hyal Ceutic is de Regen Ceutic. Ook perfect voor de koude maanden!

Welke behandelingen kunnen aansluitend uitgevoerd worden in de herfst- en wintermaanden?

Chemische peelings

Een peeling heb je in verschillende concentraties, van milde tot diepe. Het bovenste laagje van de huid wordt hierdoor verwijderd, de huid wordt gestimuleerd tot celvernieuwing. Er zijn veel verschillende soorten peelings die ingezet worden specifiek voor het oplichten van pigmentvlekken, stimulatie van bindweefsel, verfijnen van de huidstructuur, aanpakken van fijne lijntjes en rimpels en grove poriën. De huid zal hiervan zichtbaar verbeteren.

Microneedling/ Microneedling RF

Met microneedling worden microperforaties in de huid gemaakt. Hierdoor wordt de wondheling gestimuleerd en daardoor collageen aangemaakt. Het zorgt ervoor dat de huid beter geconditioneerd raakt, oppervlakkig pigment wordt afgestoten en de huid steviger wordt. Microneedling kan ook met radiofrequentie uitgevoerd worden. De radiofrequentie zorgt ervoor dat de behandeling geïntensifieerd wordt en de huid wordt aangezet tot nog meer collageen aanmaak.

IPL / laser behandelingen

De herfst- en winterperiode zijn perfect om met IPL en laser te werken. Dit omdat de zonkracht dan sterk verminderd is ten opzichte van de zomerperiode. Deze behandeling kan ingezet worden voor zowel pigment als voor roodheid in de huid. Veelal wordt het gezicht behandeld, maar de hals en decolleté zijn heel goede zones om in deze koude maanden aan te werken. De huid is dan beter bedekt door kleding. Ook moeten de handen niet vergeten worden!

 

hals & pigmentvlekken

06-01-2022
Terug naar overzicht