Terug naar overzicht

Collageen: wat is het nu precies?

Vaak wordt er gesproken over collageen stimuleren om huidveroudering tegen te gaan, maar weet men niet per definitie wat de functie van collageen is. Ook krijgen we in de kliniek vaak te horen: ‘’Hoe kan je nu collageen stimuleren, ik heb toch geen collageen meer in mijn huid? Daar ben ik al te oud voor.’’. Om meer duidelijkheid te krijgen omtrent het onderwerp collageen, geven wij je in dit artikel meer informatie en uitleg hierover.

Collageen, een cruciaal bestandsdeel

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel. Bindweefsel komt voor in de huid, maar ook in bloedvaten, botten, kraakbeen en tanden. Het is een lijmvormend eiwit dat zorgt voor structuur en stevigheid. Een jonge huid bevat meer collageen dan een oudere huid, vandaar dat de jongere huid er steviger uitziet en aanvoelt. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid, wordt er telkens nieuw collageen aangemaakt, dit gebeurt onder invloed van fibroblasten (belangrijkste bindweefselcellen) in de huid. Echter na het 25e levensjaar neemt de hoeveelheid ervan af en kunnen de eerste fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Onder invloed van enzymen wordt het afgebroken. Indien er geen goede balans meer is tussen de aanmaak en afbraak, zal de huid verouderen en kunnen er tekenen van huidverslapping ontstaan. Echter verschilt dit per persoon.

De menopauze

Na de menopauze vermindert het collageengehalte per postmenopauzaal jaar met 2%. De collageenniveaus in de huid hangen samen met oestrogeenniveaus. In de eerste vijf jaar neemt het collageen na de menopauze met maar liefst 30% af. Dit betekent dat de huid na de menopauze erg snel gaat verslappen en daarnaast droger wordt.

Meerdere factoren spelen een rol bij collageenafbraak.

Zowel erfelijke, als omgevingsfactoren spelen een rol in het proces van collageenafbraak. Hierbij kun je denken aan zowel interne- als externe factoren. Met externe factoren bedoelen we UV-blootstelling, stress, levensstijl, omgeving en voeding. Als je veel snelle suikers inneemt, kunnen deze zich gaan binden, waardoor het collageen verhardt en beschadigd raakt. Dit bindingsproces wordt ook wel glycatie genoemd.

We komen weer terug bij de vraag: “Hoe kan je nu collageen stimuleren, ik heb het toch niet meer in mijn huid? Daar ben ik al te oud voor.”

Het is belangrijk dat er weer een balans komt tussen de aanmaak en afbraak van het collageen. Er zijn verschillende methoden mogelijk die je hierbij kunnen helpen; door de juiste ingrediënten in skincare te gebruiken en/of stimulerende behandelingen uit te laten voeren. Over de inname van voedingssupplementen zijn veel onderzoeken gedaan met wisselende resultaten. Wij lichten het juiste gebruik van skincare producten en behandelingen hieronder toe.

Collageen stimuleren door te smeren

Laten we vooropstellen dat het smeren van collageen direct op de huid geen effect zal hebben. Het kan namelijk niet door de huid heen dringen, omdat het een te grote molecuulstructuur bevat. Het enige effect dat het dan heeft, is een beschermend laagje op de huid aanbrengen. Hoe kan je er dan wel voor zorgen dat het collageen wordt aangemaakt door gebruik van producten? Het antwoord hierop is door de juiste producten te gebruiken die actieve bestanddelen bevatten. Hierbij kun je denken aan pure vitamine C (l-ascorbicacid). Dit zorgt ervoor dat collageen wordt aangemaakt, zodat de huid steviger wordt. Daarnaast werkt het ook als een antioxidant, wordt het huidverouderingproces vertraagd en voorkomt het eventuele celschade. In combinatie met vitamine E worden de cellen en collageenvezels nog beter beschermd. Naast vitamine C, zorgen glycolzuur in hogere concentraties, vitamine A zuur op recept, retinol en hyaluronzuur ook voor stimulatie.

Ook kunnen er bestanddelen worden gebruikt die er juist voor zorgen dat de afbraak van collageen wordt voorkomen. Peptides hebben hierbij onder andere een belangrijke rol te vervullen. Peptides zorgen zowel voor collageen aanmaak, als het tegengaan van de afbraak ervan. Er zijn dus veel verschillende soorten peptides. Enzymremmende peptiden vertragen de natuurlijke afbraak van het collageen. Daarentegen sturen signaalpeptiden signalen af naar verschillende delen van de huid om juist collageen te stimuleren. Ook werken retinol en vitamine A zuur op recept de enzymen tegen die voor meer afbraak zorgen.

Collageen stimuleren door huidbehandelingen

Zowel huidproducten als huidbehandelingen kunnen ervoor zorgen dat het toch wordt aangemaakt op oudere leeftijd. Het beetje dat nog in een oudere huid aanwezig is, kan gestimuleerd worden zodat de huid meer volume krijgt. Chemische peelings, microneedling, microneedling met radiofrequentie, en lasertherapie zijn behandelingen die er voor kunnen zorgen dat collageen wordt gestimuleerd. Een combinatie van de huidbehandelingen zorgt er voor dat de huid nog intensiever aan collageen stimulatie gaat werken. En je nog sneller een mooier resultaat krijgt. Indien je preventief al werkt aan het stimuleren van collageen, na je 25 – 30ste levensjaar zorg je er dus voor dat je de huidveroudering vertraagt. En dat er op latere leeftijd meer in de huid aanwezig is, dan wanneer je niet de juiste skincare gebruikt en/of behandelingen ondergaat. Al met al, is het belangrijk dat je al ruim voordat de menopauze gaat plaatsvinden, je huid stimuleert tot collageen aanmaak. Met andere woorden, door je huid goed te verzorgen en de boost te geven die het nodig heeft, kun je op een mooiere manier ouder worden.

Collageen stimuleren door injectables

Ook kun je door middel van een filler of Skinbooster behandeling  jouw eigen collageen aanmaak in de huid stimuleren. Een Skinbooster werkt op basis van hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof met een hydraterende werking, daarnaast biedt het een helpende hand in het stimuleren van collageen aanmaak. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af, waardoor de huid elasticiteit en volume verliest. Hierdoor wordt de huid slap en kunnen er rimpels ontstaan. Door een Skinbooster behandeling te ondergaan, wordt het volume en de elasticiteit van de huid teruggebracht en vervagen de fijne lijntjes. Daarnaast kan een injectable behandeling met Radiesse® ook een uitkomst bieden. Deze filler bestaat uit een stof die ook in onze botten zit, genaamd calcium hydroxyapatiet (CaHA). Onder invloed van CaHA vindt fibroblastvermeerdering plaats. Door een toename van fibroblasten, zal de hoeveelheid collageen in de huid stijgen.

Wil je graag meer weten over welke producten het beste geschikt zijn voor jouw huid? Of heb je meer interesse in welke behandelingen ervoor kunnen zorgen dat jouw huid in topconditie blijft? Schroom niet en neem contact op. We plannen graag een gratis vrijblijvend consult voor je in, waarbij er aan de hand van een huidanalyse een op maat gemaakt advies wordt gemaakt door één van onze specialisten.

06-01-2022
Terug naar overzicht