Terug naar overzicht

Geen fillerbehandeling met mesogun door schoonheidsspecialiste

In het tv-programma Radar op Avro Tros werd aandacht besteed aan het feit dat steeds meer schoonheidsspecialistes filler behandelingen aanbieden. Zij doen dit met behulp van een mesogun; een apparaat waarin een naald wordt gezet om filler in de huid te injecteren. Een schoonheidsspecialiste is niet officieel bevoegd voor het uitvoeren van behandelingen met injecties. Deze behandelingen leiden daarom regelmatig tot complicaties. In dit artikel bespreken we de risico’s van een dergelijke behandeling en waarom het verstandig is om te kiezen voor een bekwame cosmetisch arts.

Populariteit filler behandelingen stijgt

Nu injectable behandelingen steeds populairder worden, neemt de vraag naar goedkope behandelingen toe. Helaas ontstaat er een grotere groep aanbieders die niet altijd bevoegd zijn voor het uitvoeren van injectable behandelingen. Zo worden filler behandelingen steeds vaker aangeboden door schoonheidsspecialisten die hier niet voor zijn opgeleid. Ze maken hierbij gebruik van een mesogun, een apparaat dat volledig of deels geautomatiseerd werkt. Met de mesogun worden verschillende behandelingen uitgevoerd, zoals het plaatsen van lipfillers en het geven van skinboosters.

Zonder voorkennis fillers injecteren, mag dit?

Er worden niet alleen goedkope filler behandelingen aangeboden, je kunt ook cursussen volgen om zelf te leren hoe je fillers kunt zetten. Iedereen kan dit soort cursussen zonder enige voorkennis volgen, waar je sommige gevallen al na een dag met een certificaat naar huis gaat. Volgens de wet- en regelgeving mag niet iedereen fillers injecteren, maar door het gebruik van een mesogun zoeken deze ongeschikte behandelaren het grijze gebied op.

Waarom is een filler behandeling met een mesogun een grijs gebied?

Alleen BIG-geregistreerde artsen en verpleegkundig specialisten zijn bevoegd om een persoon te injecteren met fillers. Schoonheidsspecialisten mogen niet met de hand een filler injecteren. Bij het gebruik van een mesogun wordt de naald in een apparaat gezet. De mesogun bepaalt hoeveel en hoe diep er geïnjecteerd wordt, waardoor de handeling als het ware geautomatiseerd is en niet meer met de hand geïnjecteerd wordt. Op deze manier ontwijken de schoonheidsspecialisten de wetgeving omtrent het handmatig injecteren van fillers. Daarnaast is een schoonheidsspecialiste ook niet bevoegd om een klant te verdoven, wat voor sommige filler behandelingen gewenst is. Een BIG-geregistreerde cosmetisch arts mag dit wel.

Krijg je hetzelfde resultaat met een mesogun als bij een filler behandeling met de hand?

Wanneer je een filler behandeling laat uitvoeren door een cosmetisch arts, kijkt hij of zij naar de anatomie van jouw gezicht, de hoeveelheid filler dat bij jou past en welke type filler het beste ingezet kan worden. Door de filler handmatig te injecteren, heeft de cosmetisch arts volledige controle over de hoeveelheid filler en de diepte waarin de filler in de huid wordt geïnjecteerd. De cosmetisch arts kan op deze manier het mooiste esthetische resultaat behalen.

Daarnaast kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je door asymmetrie aan de ene kant van het gezicht meer filler nodig hebt dan aan de andere kant, of dat je al een mooi en natuurlijk resultaat behaald met een mindere hoeveelheid filler dan van tevoren gedacht. Ook kan bij een lipfiller behandeling de vorm van de lippen aangepast worden. De esthetische resultaten van een behandeling met een mesogun zijn slecht te voorspellen, want het apparaat is niet precies. De filler kan hierdoor sneller op een plek terecht komen waar je het niet wil hebben, wat zorgt voor een minder mooi resultaat.

Krijg je door een filler behandeling met mesogun ook sneller complicaties?

In de aflevering van Radar wordt uitgelegd dat met de mesogun filler wordt geïnjecteerd in de huid, en dat het apparaat hierbij bepaalt op welke naalddiepte dit gebeurt en welke hoeveelheid filler wordt ingespoten. Tijdens een filler behandeling met een mesogun wordt de filler als het ware in het gezicht ‘geschoten’. Je zou hierdoor met een mesogun niet dieper kunnen injecteren dan bedoelt, waardoor het een veilig apparaat zou zijn.

Wat niet wordt genoemd, is dat er een enorme kracht achter de mesogun zit. De filler wordt dus met een enorme druk de huid in gespoten, waardoor de filler wel degelijk dieper in de huid terecht kan komen. Hoe ouder en dunner de huid, hoe groter de kans dat de filler dieper terecht komt. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er vlak onder de huid belangrijke bloedvaten lopen. Deze bloedvaten kunnen tijdens een filler behandeling beschadigd raken. De complicaties die daaruit voort kunnen komen, kunnen zeer ernstig zijn.

Complicaties moeten goed worden herkend en behandeld

Wanneer er gedurende een filler behandeling een complicatie optreedt, moet deze direct herkend en behandeld kunnen worden. Een schoonheidsspecialiste is niet opgeleid om een complicatie te herkennen, en al helemaal niet om deze juist te kunnen behandelen. Een schoonheidsspecialiste weet misschien niet het verschil tussen een blauwe plek en necrose. Bij necrose begint de huid af te sterven en moet een cliënt zo snel mogelijk doorgestuurd worden naar een arts om deze complicatie op te lossen. Necrose kan lijken op een blauwe plek, waardoor een schoonheidsspecialiste de eerste tekenen over het hoofd kan zien.

Een cosmetisch arts heeft de nodige anatomische kennis om een filler behandeling veilig uit te kunnen voeren. Hij of zij is ook opgeleid om complicaties te herkennen en direct te kunnen handelen, waardoor een filler behandeling zo veilig mogelijk uitgevoerd kan worden. Een schoonheidsspecialiste beschikt vaak niet over de juiste middelen voor het ingrijpen bij een complicatie.

Kies voor een cosmetisch arts KNMG

Veel klachten die binnenkomen bij het meldpunt van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) gaan over behandelingen die zijn uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste of persoon die geen arts is. De NVCG heeft als doel de kwaliteit en voorlichting van medisch cosmetische behandelingen te verbeteren. Kies voor een veilige behandeling altijd voor een gekwalificeerde cosmetisch arts wanneer je besluit een filler behandeling of andere cosmetische ingreep te ondergaan. Want een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts!

Vanaf 1 juli 2019 is ‘cosmetische geneeskunde’ erkend als geneeskundig profiel en krijgt een opgeleide en bekwame cosmetisch arts de titel ‘Cosmetisch Arts KNMG’. Deze artsen hebben een gedegen opleiding gevolgd via de SOCG en zijn gecertificeerd en bekwaam in het uitvoeren van cosmetische ingrepen. Dankzij deze titel kunnen cliënten nagaan of een cosmetisch arts opgeleid is om filler en botox behandelingen uit te voeren. Op deze manier worden cliënten beschermd tegen onbekwame behandelaars.

De Van Rosmalen Kliniek is trots op het feit dat al onze cosmetisch artsen de titel ‘Cosmetisch Arts KNMG’ dragen. Ook is Dokter Annemarie van Rosmalen hoofd van het opleidingsinstituut van cosmetische geneeskunde (SOCG). Op de website van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde kun je controleren of een behandelaar de titel ‘Cosmetisch Arts KNMG’ draagt.

Bekijk het segment van Radar

07-01-2022
Terug naar overzicht