Terug naar overzicht

Hoe krijg ik een mooie gehydrateerde huid?

Hydratatie is de basis van een gezonde, stralende huid!

Een soepele en elastische huidlaag die aangenaam voelt willen we natuurlijk allemaal. Dit is namenlijk een goed gehydrateerde huid. Echter hebben veel mensen last van een vochtarme huid. Zowel een droge als een vette huid kan vochtarm zijn! Allereerst is het goed om te weten dat de huid vanuit de diepere huidlagen gehydrateerd wordt. Hierdoor blijft het oppervlakkige huidlaagje elastisch en kan de huid zich gaan vernieuwen. Alleen kan het vocht ook via dat oppervlakkig huidlaagje de huid verlaten. Hoe kan dat dan vraag je jezelf af? Nou dit kan komen door een beschadigde huidbarrière. Een beschadigde huidbarrière kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadiging van buitenaf, UV-straling, koud guur weer, veel douchen, invloeden van verkeerde huidproducten of cosmetica, maar ook doordat we ouder worden waardoor de afgifte van water vanuit de diepere huidlagen langzamer gaat. Naast een beschadigde huidbarrière is het ook belangrijk dat de huid wel voldoende stoffen heeft om überhaupt het water te kunnen vasthouden. Het verlies van water wordt ook wel transepidermaal waterverlies genoemd. Hoe kan je dit voorkomen?

Allereerst zorgen voor hydraterende stoffen!

Door water toe te voegen los je het ‘probleem’ niet op. Als onze huid direct water op zou kunnen nemen, zouden we opzwellen van bijvoorbeeld douchen of zwemmen. Essentieel is dat de huidbarrière herstelt wordt. Dit kan je bereiken door middel van producten aan te brengen waaronder andere ceramiden, vitamine c, hyaluronzuur, glycerine, shea butter, urea, niacinamide of glycolzuur in zit. Deze ingrediënten verbeteren de vochtbalans en doordat de huidbarrière herstelt, zal er ook minder vocht uit de huid verdampen. Er zijn verschillende skincare producten die de huidbarrière kunnen herstellen.

Dermaceutic:
Hyal Ceutic – Intensieve moisturizer
Regen Ceutic – Anti-age moisturizer
Light Ceutic – Egaliserende nachtcrème
Foamer 5 of Foamer 15 –  Exfoliërende reiniging

SkinCeuticals:
Hydrating B5 serum of mask – Moisturizer
Retexturing Activator – Egaliserende serum
Emollience – Moisturizer voor normale tot droge huid
Daily Moisture – Moisturizer voor normale tot vette huid
H.A. intensifier – Intensieve moisturizer
Triple Lipid Restore 2:4:2 – Anti-aging crème voor ruwe en doffe huid
Glycolic Renewal Cleanser – Exfoliërende reiniging

Renophase:
Crème L – Moisturizer

En vergeet vooral niet een antioxidant op basis van vitamine C en een zonbescherming te gebruiken. Vooral om schadelijke invloeden van buitenaf te weren, zodat de huidbarrière intact blijft!

Naast dat je thuis de huid al kunt herstellen, kan je dit resultaat ook onderhouden door middel van behandelingen.

Hoe kan een vochtarme huid behandeld worden?

Dit kan door middel van een peeling. Een peeling zorgt ervoor dat de huid minder grauw en dof uitziet, daarnaast zorgt een peeling ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd. Overigens stimuleert het de celvernieuwing, waardoor nieuwe gezonde cellen worden aangemaakt. Een peeling die bijvoorbeeld glycolzuur of melkzuur bevat, zorgen ervoor dat de huid meer gehydrateerd raakt. Glycolzuur heeft namelijk een vochtbindende werking en melkzuur stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur.

Naast het hydrateren door middel van een peeling kan je ook een hydraterend product laten insluizen. Microneedling in combinatie met hyaluronzuur is hier een perfect voorbeeld van. Doordat er microperforaties in de huid wordt gemaakt door needling kan een tussenstof als hyaluronzuur makkelijker de huid ingaan. Hyaluronzuur heeft een vochtbindende capaciteit. Dit geeft dus zeker een hydratatieboost! En het zijn mooie behandelingen om een gezonde en gehydrateerde huid te houden tijdens de lente- en zomerperiode.

06-01-2022
Terug naar overzicht