De feiten van de fabels scheiden is af en toe moeilijk, om van alle goedbedoelde adviezen nog maar te spreken. Vandaar dat wij alle feiten en fabels op het gebied van zon en zonbescherming voor je op een rijtje hebben gezet. Want het is best fijn om te weten of je nou wel of geen make up in de zon kan dragen en of je nou eigenlijk wel bruin wordt wanneer je zonbescherming gebruikt.
FABEL! Helaas is dit een fabel waardoor veel mensen de fout ingaan. Een goede SPF moet je meerdere malen per dag aanbrengen. We adviseren om tussen 12:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk uit de zon te blijven, maar daarnaast is het voor een goede bescherming tegen pigment en zonschade belangrijk iedere twee uur wat SPF bij te smeren. We raden dagelijks minimaal SPF30 aan en bij het zonnebaden minimaal Dermaceutic Sunceutic SPF50.
FABEL! Veel cosmetica is niet geschikt voor gebruik in de zon. Vaak ‘smelt’ de make up waardoor het gaat uitlopen. Daarnaast is het moeilijk om reguliere cosmetica te mengen met zonnebrandcrème. De ideale oplossing voor zonnige, maar ook minder zonnige dagen is minerale make up van Mineralogie. De producten van Mineralogie zitten vol met huidversterkende ingrediënten zoals vitamine C en E en ijzer, kalium en magnesium. Het voordeel van de minerale make up is dat het erg huidvriendelijk en kleurvast is. Een ander bijkomend voordeel is dat minerale make up je beschermt tegen de zon. Bij een natuurlijke SPF wordt de zon ‘fysiek’ geblokt door de mineralen, in tegenstelling tot veel toegevoegde SPF waarbij de werking chemisch is. De SPF in deze lijn is vergelijkbaar met SPF 30.
FABEL! Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid, verbranding en pigmentvlekken, maar gaat het bruin worden niet tegen. Het kan echter het bruiningsproces wel iets vertragen, fijne bijkomstigheid is dat het daarnaast ook het verouderingsproces van de huid vertraagd.
FABEL! Gelukkig kun je permanente schade door de zon grotendeels voorkomen door uw huid te beschermen met een goede zonbescherming. Eventueel opgelopen zonschade zoals pigmentvlekken kun je aan aanpakken door de huid te herstellen met een peeling.
Door de huid te peelen met een Dermaceutic of Renophase peeling op basis van Alpha Hydroxyzuren (AHA), Glycolzuur of TCA (trichloorazijnzuur) wordt er weer een nieuwe en gezonde huidlaag gevormd onder de dode verhoorning en worden de dode huidcellen en pigmentvlekken verwijderd. Een peeling zorgt voor een stralende egale huid en een jeugdige blos. Lees meer over onze peelings->
Daarnaast is het belangrijk om met je huidverzorging pigment te voorkomen (Dermaceutic SunCeutic) maar ook zeker aan te pakken. Kies een product waar ingrediënten in zitten die bewezen effectief zijn tegen huidverkleuringen zoals niacinamide (Dermaceutic Melacream) en vitamine C (Dermaceutic serum C25).
FABEL! De zon heeft een minder goede impact op de huid dan de bruine kleur doet vermoeden. Want in de zomer kleurt de huid bruin door de UV-B stralen van de zon, maar daarnaast droogt het de huid ook uit. Daarom maakt de huid meer talg en vet aan om uitdroging te voorkomen. Deze overmatige talgproductie veroorzaakt echter onzuiverheden en verstoppingen in de huid. Dus de zon zorgt er juist voor dat er puistjes, ontstekingen, gerstekorrels, een glimmende huid, mee-eters en andere onzuiverheden ontstaan. Dit is voornamelijk zichtbaar als de zon is verdwenen en de huid niet meer zoveel vet en talg nodig heeft.
FABEL! Bruine verkleuringen worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Deze vlekken hebben echter niets te maken met ouderdom. De pigmentvlekken, die beter zonnevlekken genoemd kunnen worden, komen vaak voor op delen van de huid die het meest aan de zon zijn blootgesteld. Deze vlekken zijn het gevolg van jarenlange onbeschermde blootstelling aan de zon. Door de huid dus goed te beschermen met een goede zonbescherming, ga je de vorming van deze zogenaamde ouderdomsvlekken tegen.
Dit zijn de meest voorkomende stelleningen voor de zomermaanden. Nu weten we wat de feiten en fabels zijn!