Terug naar overzicht

Wat te doen tegen acne op latere leeftijd

Je zou denken dat acne alleen voorkomt in de puberteit, maar helaas kun je op latere leeftijd ook last krijgen van deze vervelende onzuiverheden. Maar wat is nou de trigger voor acne op latere leeftijd? Wij zetten alle mogelijke oorzaken en behandelingen op een rijtje!

Acne op latere leeftijd

Acne is een chronische huidziekte die voornamelijk in de puberteit voorkomt. Echter neemt het aantal volwassenen met acne toe. Aanhoudende acne is een voortzetting of terugval van de huidaandoening die vanaf de puberteit, totdat je volwassen bent voorkomt. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan vanaf het 25ste levensjaar of ouder, ook wanneer je niet eerder acne hebt gehad. De huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen en wordt geassocieerd met ontstekingen, veranderingen in pigmentatie en littekens. Het betreft over het algemeen het gezicht en dan met name het onderkaakgebied. Maar we zien soms ook acne bij de zone onder de kaaklijn en in sommige gevallen op de borst.

Oorzaak acne bij volwassen vrouwen

De oorzaak van acne bij volwassen vrouwen is zeer complex en blijft onvolledig opgehelderd. Het bevat een samenspel van overmatige talgproductie, ophoping van dode huidcellen in de talgklier en de overmatige aanwezigheid van de acne bacterie. Verder spelen hormonen, genetische aanleg, het gebruik van cosmetica, medicatie, tabak en chronische stress een rol. Ook is in verschillende onderzoeken aangetoond dat de huidbarrière vaak beschadigd is, waardoor invloeden van buitenaf een grotere rol gaan spelen. Tevens kan voedsel met een hoge glycemische lading, zuivelproducten en verhoogde insuline zorgen voor een verhoogde talgproductie.

Hormonen

Hormonen spelen vaak een grote invloed bij vrouwen. Androgene (mannelijke) hormonen  stimuleren namelijk de groei van de talgklier en de talgproductie. Oestrogenen (vrouwelijke) hormonen hebben het tegenovergestelde effect. Dat wil zeggen dat ze de afscheiding van androgenen remmen en genen moduleren die betrokken zijn bij de groei van de talgklier en remmen hun functie. De activiteit van de talgklier is dus afhankelijk van de oestrogeen- / androgeenverhouding.

Cosmeceuticals

Om de huidconditie te verbeteren en de huidbarrière te herstellen, raden we je aan om de huid te verzorgen met cosmeceuticals die actieve werkzame ingrediënten bevatten, zoals; retinol, niacinamide, glycolzuur en salicylzuur. Ben jij benieuwd naar het verschil tussen cosmetica producten en cosmeceuticals? Lees het hier!

Reiniging

Een goede reiniger om de huid ’s ochtends en ’s avonds schoon te maken is essentieel. Kies dan voor een reiniger passend bij jouw huid. Heb je een gecombineerde tot vette huid, dan is de SkinCeuticals Blemish + Age cleansing gel een goede optie. En bij een normale tot gecombineerde huid, kun je overwegen de SkinCeuticals Simply Clean, Dermaceutic Advanced Cleanser of Universkin Nexultra O te gebruiken.

Antioxidanten (dag)

De huid beschermen tegen invloeden van buitenaf is erg belangrijk. Ook om de huidbarrière te herstellen en ontstekingen te reduceren. Bij een vette acne huid kun je gebruik maken van de Silymarin CF van SkinCeuticals. Heb je een huid die gevoelig, reactief of droog is, kun je de SkinCeuticals Serum 10 ’s ochtends inzetten. Een andere mogelijkheid is de SkinCeuticals C E Ferulic voor de overige huidtypes.

Hydrateren (dag en nacht)

Hydratie van de huid is van belang om de huidbarrière sterk te houden. Bovendien droogt het ontstekingen uit. Je kunt dit doen met de SkinCeuticals Hydrating B5, Dermaceutic Hyal Ceutic, Universkin Nexultra L voor alle huidtypen óf de Renophase Crème L voor een vochtarme acne huid.

Exfoliëren

Om het talg goed te laten afvloeien, is exfoliëren de standaard om de talgkliertjes niet te laten verstoppen. Door te exfoliëren zorg je ervoor dat dode huidcellen en vuil oppervlakkig wordt verwijderd, ontstekingen worden voorkomen en de huid zich gaat vernieuwen. Dit resulteert in een gladde, zachte en gezonder uitziende huid. Heb je een gevoelige huid, dan past de Dermaceutic Foamer 5 goed bij je. Indien de huid wat vetter is, is de Foamer 15 óf SkinCeuticals Glycolic Renewal Cleanser een optie.

Aanvullende opties

Om de acne gevoelige huid extra te verzorgen en ontstekingen te verminderen, kun je ’s avonds een product gebruiken dat de hele nacht kan blijven zitten. Heb je een vette huid met actieve ontstekingen? Dan kun je lokaal of in het geheel de ontstekingen/ puistjes verzorgen met het SkinCeuticals Blemish + Age Defense serum. Dit product bevat salicylzuur om ontstekingen te reduceren. Óók kun je kiezen voor een fijn masker, zoals de Mask 15 en/of een nachtcrème op basis van glycolzuur of retinol. Zowel glycolzuur als retinol zetten de huid aan tot celvernieuwing. Retinol kan goed toegepast worden in de winterperiode. Denk hierbij aan producten zoals de Light Ceutic, Turn Over of Glycolic 10.

Gepersonaliseerd serum

Wil je een product specifiek aangepast op jouw huidtype, huidconditie? Dan is het Nexultra Universkin Serum P een geschikt product. Het Serum P bevat op zichzelf al een combinatie van peptiden, hyaluronzuur, vitamine E, omega-3 en biologische camelina olie die ontstekingsremmend, kalmerend en verzorgend werken. Aan dit serum kunnen actief werkzame ingrediënten toegevoegd worden, om jouw huid goed te kunnen verzorgen en te verbeteren. Op onze webshop kun je lezen hoe dit serum voor jou gemaakt kan worden en je kunt de online huidanalyse doen om het product direct te bestellen!

Huidbehandelingen tegen acne

Er zijn diverse peelings die acne helpen te verminderen en de huid helpen te herstellen. Afhankelijk van de conditie van de huid en het stadium van de acne, wordt per persoon bekeken welke peeling er geschikt is. De peeling geeft de huid een boost, versterkt de huid en remt de talgproductie. Naast het uitvoeren van de peeling wordt er ook een dieptereiniging uitgevoerd van onzuiverheden.

Microneedling (RF) en laserbehandelingen voor rest-acne

Als de actieve acne uitgedoofd is, zie je vaak dat er rest-acne overblijft. Rest-acne is zichtbaar als rode en/of bruine vlekjes en littekentjes, waardoor de huidstructuur onrustig eruit ziet. Door middel van microneedling of microneedling met radiofrequentie kan de huidstructuur zichtbaar verbeteren. De huidstructuur zal hierdoor verfijnen en egaler worden. Bovendien kunnen rode en bruine vlekjes ook behandeld worden met IPL-/ laserbehandelingen.

Acne of rosacea?

Er zijn ook volwassenen, waarbij naast puistjes ook roodheid zichtbaar is. Vaak is het vooral zichtbaar bij mensen met een licht huidtype en wordt dit rosacea genoemd. Het ontstaan van rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. Deze verschijningsvorm kan soms lijken op acne, waardoor men niet goed weet of het acne of juist rosacea is. Bij rosacea kunnen verschillende triggers aanwezig zijn, waardoor de huidaandoening kan verergeren. Denk hierbij aan warmte, zonlicht, pittig/ gekruid eten of het onjuist gebruik van huidverzorgingsproducten. Rosacea komt met name voor op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Het is belangrijk om het verschil te weten wanneer je de juiste huidverzorgingsproducten wilt inzetten. Voor rosacea of een gevoelige acne huid kan een op maat gemaakt P-serum van Universkin uitkomst bieden, zowel voor de dag als de nacht. Door een unieke cocktail op maat, biedt dit serum zowel preventie, verzorging als herstellen van de huid. Naast dit dag- en nachtserum, kun je een moisturizer zoals de crème L of Nexultra 1 toepassen met daarnaast een zonbescherming, zoals de Mineral Radiance UV defense. Om de huid zich te laten vernieuwen, kan de Retexturing Activator toegepast worden. Dit serum zorgt voor aanvulling van de vochtniveaus en versterking van de beschermlaag van de huid. Wanneer je twijfelt, kun je het beste een huidanalyse laten doen bij één van onze huidtherapeuten.


Heb je een gecombineerd huidbeeld, met bijvoorbeeld lokaal op de kaaklijn ontstekingen/ puistjes, op de wangen rest-acne en op het voorhoofd beginnende fijne lijntjes? Dan kunnen we met de Confidence Booster GLOW behandeling een passend behandelplan op maat maken! Maar een afspraak voor een vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten en word de mooiste versie van jezelf!

07-01-2022
Terug naar overzicht